Februarska nagrada Novog Sada prof. dr Draganu Popoviću


03.02.2014. - 07:43
Prof. dr Dragan Popović sa Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije, dobitnik je Februarske nagrade Novog Sada za 2013. godinu, odlučeno je na svečanoj sednici Skupštine Grada Novog Sada. Profesora Popovića za ovu prestižnu nagradu predložio je Fakultet tehničkih nauka, a nagradu na svečanosti u Srpskom narodnom pozorištu uručio mu je gradonačelnik grada Novog Sada Miloš Vučević koji je tom prilikom rekao da to nije nagrada samo profesoru, već i celom novosadskom Univerzitetu kao i Fakultetu tehničkih nauka. .

Profesor Popović je inicirao i utvrdio kontinuiranu saradnju između Fakulteta tehničkih nauka i najvećih svetskih kompanija na planu elektroenergetskog inženjeringa – italijanske elektroprivrede ENEL i francuske elektroprivrede EDF; italijanske kompanije ELSAG, španske kompanije TELVENT, francuskih kompanija SCHNEIDER ELECTRIC, MOTOROLA iz Izraela kao i SIEMENS i ABB.

Takođe, kao osnivač i direktor privrednog društva „SCHNEIDER ELECTRIC DMS NS” uspešno je realizovao postavljene ciljeve: afirmacija i primena naučnog znanja u komercijalne svrhe, izvoz gotovih proizvoda visoke tehnologije na tržište Evropske unije i drugih zemalja.

U realizaciji ovih ciljeva prof. dr Dragan Popović se oslonio i oslanja se na domaći intelektualni kapacitet. Kompanija na čijem je on čelu zaposlila je preko hiljadu visokoobrazovanih kadrova. Zaposleni u privrednom društvu „SCHNEIDER ELECTRIC DMS NS” su visokoobrazovani stručnjaci iz oblasti elektrotehnike koji su veoma traženi svuda u svetu, ali razvojem ove kompanije stvoreni su uslovi da oni nakon završetka studija ostanu u Novom Sadu i svojim radom doprinesu razvoju grada.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.