Postavljanje doktorskih disertacija na uvid javnosti preko sajta Univerziteta


26.12.2013. - 08:23
Obaveštavamo Vas da se od 9. decembra 2013. godine, postupak postavljanja na uvid javnosti e-disertacija realizuje preko sistema CRIS UNS (http://www.cris.uns.ac.rs).
Da bi se e-disertacija postavila na uvid javnosti preko sistema CRIS UNS, neophodno je da se u sistem unese sledeće:  

1. Elektronska verzija disertacije (u pdf formatu koju dostavlja doktorand),
2. Izveštaj o doktorskoj disertaciji (u pdf formatu bez potpisa članova komisije),
3. Podaci iz Ključne dokumentacije (koja je sastavni deo disertacije).


Nakon unosa ovih dokumenata, na sajtu Univerziteta se automatski pojavljuje obaveštenje o postavljanju e-disertacije na uvid javnosti.

Odluka kolegijuma našeg fakulteta je da postupak postavljanja e-disertacija rade bibliotekari u saradnji sa Studentskom službom za doktorske studije kojima se i dalje dostavlja odštampana doktorska disertacija (u mekom povezu).

Potrebno je da kandidat lično dođe u prostorije Biblioteke kako bi u saradnji sa bibliotekarom proverio istovetnost sadržaja i ključne dokumentacije e-disertacije i Izveštaja o doktorskoj disertaciji. Svojim potpisom na Izjavi o doslednosti doktorand potvrđuje da je sadržaj štampane verzije doktorske disertacije istovetan elektronskoj verziji u softverskom sistemu Digitalne biblioteke disertacija Univerziteta u Novom Sadu.

Kandidat u Biblioteci istovremeno dobija dokument Izjave o korišćenju doktorske disertacije u elektronskom formatu gde svojim potpisom potvrđuje pozitivnu ili negativnu izjavu u vezi sa otvorenim pristupom do doktorske disertacije u elektronskoj formi svima koji poštuju odredbe sadržane u odabranom tipu licence Kreativne zajednice (Creative Commons) pod nazivom Autorstvo – nekomercijalno (Attribution – NonCommercial), što znači da dozvoljava umnožavanje, distribuciju i javno saopštavanje dela, i prerade, ako se navede ime autora na način određen od strane autora ili davaoca licence, a nije dozvoljena komercijalna upotreba dela.
Kontakt osobe u Biblioteci na Fakultetu tehničkih nauka su:

Biserka Miletić, šef Biblioteke, lok.: 2090; ftnbiblioteka@uns.ac.rs
Sofija Rackov, bibliotekar, lok.: 2099; sofijar@uns.ac.rs