Sastanak Tempus projekta "IMPROVEMENT OF PRODUCT DEVELOPMENT STUDIES IN SERBIA AND BOSNIA AND HERZEGOVINA-IPROD"


21.11.2013. - 10:58
Sastanak Tempus projekta "IMPROVEMENT OF PRODUCT DEVELOPMENT STUDIES IN SERBIA AND BOSNIA AND HERZEGOVINA-IPROD" održava se od ponedeljka 25.11. do četvrtka 28.11.2013. godine u Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka sa početkom u 10 časova. Sastanak će zvanično otvoriti prorektor za nastavu Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Zita Bošnjak i dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Rade Doroslovački. Izlaganje partnera iz EU predviđeno je za četvrtak 28.novembra 2013. u 9 časova.

Na sastanak dolaze predstavnici partnera iz Evropske Unije, rukovodilac Tempus projekta prof. dr Vojislav Miltenović sa Univerziteta u Nišu, kao i neki od učesnika projekta: predstavnici univerziteta iz Beograda, Kragujevca, predstavnici visokih škola iz Srbije, predstavnici univerziteta iz Istočnog Sarajeva, Banjaluke i Mostara, predstavnici visokih škola iz Subotice, Beograda, Požarevca, Trstenika, Leskovca, Niša, predstavnici privredne komore iz Beograda i Kragujevca, predstavnici iz GOŠE, Smederevska Palanka, Zastave vozila iz Kragujevca, Orla iz Bijeljine.

Tempus projekt:
Stanje u sektoru razvoja proizvoda u industriji na teritoriji Zapadnog Balkana je na veoma niskom nivou. Veoma mali procenat ljudskih resursa u industriji u Balkanskim zemljama se bavi ili rukovodi razvojem novih proizvoda. Prema rezultatima istraživanjima broj ljudi angažovanih u sektoru razvoja proizvoda iznosi oko 10% zaposlenih u industriji, dok je taj broj u razvijenim zemljama EU oko 40%. Iz navedenog se jasno vidi da je povećanje broja kadrova koji se bave razvojem i upravljanjem u razvoju proizvoda veoma važno za privredu zemalja Zapadnog Balkana, kako bi se te zemlje približile razvijenim Evropskim zemljama.

Osnovni cilj projekta je unapređenje obrazovanja u oblasti industrijskog razvoja proizvoda, kako bi se poboljšala konkurentnost privrede u regionu.
Osnovni cilj projekta biće ispunjen ispunjenjem sledećih specifičnih ciljeva:
- Uspostavljanje novih studijskih programa u oblasti menadžmenta razvojem proizvoda, inovacionog menadžmenta i razvoja eko-proizvoda na partnerskim univerzitetima u okviru sistema zajedničkih diploma;
- Organizovanje specijalističkih kurseva za industrijske ljudske resurse angažovane na poslovima u vezi sa razvojem proizvoda;
- Organizovanje prekvalifikacionih kurseva za nezaposlena lica sa ciljem njihovog osposobljavanja za poslove modernog industrijskog razvoja proizvoda;
- Modernizacija obrazovanja u oblasti razvoja proizvoda na visokim školama putem programa obuke nastavnika i saradnika.

Novi studijski program:
Novi studijski programi nudili bi integrisani nastavni plan i program iz oblasti industrijskog razvoja proizvoda i ekonomskih nauka, sa posebnim osvrtom na inovacionim procesima. Osnovni cilj studijskih programa bio bi da obuče ljudske resurse koji gravitiraju poslovima razvoja proizvoda u primeni savremenih metoda, sistema i procesa industrijskog razvoja proizvoda, inovacionom menadžmentu i razvoju eko-proizvoda. Ciljna grupa projekta su:
- Inženjeri tehničkih nauka, ekonomisti koji su završili akademske studije (bačelor, master, diplomirani);
- Mladi profesionalci identifikovani kao visok potencijal u okviru kompanije;
- Budući rukovodioci u razvoju, proizvodnji ili upravljanju proizvodima;
- Nezaposlena lica zainteresovana za prekvalifikaciju u oblasti razvoja proizvoda;
- Profesori i saradnici u nastavi sa visokih škola u regionu.

Razvojem novih studijskih programa iz oblasti menadžmenta u razvoju proizvoda i inovacionog menadžmenta, kao i reformisanjem nastave u oblasti industrijskog razvoja proizvoda, podići će inovacioni potencijal raspoloživih ljudskih resursa, čime će se stvoriti preduslovi za razvoj inovativnih proizvoda a samim tim i povećati konkurentnost preduzeća iz ovog regiona na regionalnom i inostranom tržištu.

Tempus projekat "IMPROVEMENT OF PRODUCT DEVELOPMENT STUDIES IN SERBIA AND BOSNIA AND HERZEGOVINA-IPROD", započet je 2012. godine, a nosilac je Univerzitet u Nišu