Radionica -The future of Earth observation activities in the wider Balkan area


13.09.2013. - 15:01
Treća radionica u okviru FP7 projekta Towards Inclusion of Balkan Countries into Global Earth Observation Initiatives – BalkanGEONet, čiji je koordinator Biosense centar, Univerzitet u Novom Sadu, održaće se od 19-21. septembra u Hotelu Park.

Ovaj događaj u Novom Sadu okupiće preko stotinu eksperata iz 5 tekućih i 3 završena FP7 projekta, ugledne predstavnike Evropske komisije, GEO (The Group on Earth Observations) i Strategije Evropske unije za region Dunava, kao i predstavnike ministarstava zemalja iz regiona. Na radionici će se između ostalog diskutovati o novinama koje donosi novi budžetski period 2014-2020, a to je pre svega program Horizon 2020.

Pozivamo Vas da prisustvujete ovom događaju, čije detaljnije informacije sa agendom možete pronaći na sajtu.

 Ukratko o BalkanGEO net projektu: Uključenje svih balkanskih zemalja u GEO i njihov doprinos sistemu GEOSS (The Global Earth Observation System of Systems) od velike je važnosti s obzirom na činjenicu da samo sveobuhvatna inicijativa osmatranja Zemlje može voditi boljem razumevanju i korišćenju prirodnih resursa, povećanom kvalitetu života i bržem ekonomskom razvoju. Važnost i koristi od učešća u globalnim inicijativama osmatranja Zemlje već su prepoznate od nekoliko balkanskih zemalja. Ipak, veliki broj zemalja još uvek nije pristupio GEO inicijativi. Ciljevi ovog projekta jesu da identifikuje postojeće provajdere i korisnike podataka o Zemlji u široj regiji Balkana, da odredi njihov status, potencijale i potrebe, kao i da koordinira učesnike kroz uspostavljanje komunikacija i mreže među njima.

   U projekat su uključeni ključni činioci kako iz sektora provajdera podataka o osmatranju Zemlje, tako i korisnika istih podataka iz svih balkanskih zemalja. Učesnici iz ostalih EU zemalja takođe su uključeni u projekat kako bi omogućili jasnu identifikaciju mehanizama za poboljšanje, razvoj i koordinaciju izgradnje kapaciteta u regiji. Koordinator ovog projekta je Biosense centar Univerziteta u Novom Sadu, a rukovodilac sa Fakulteta tehničkih nauka je prof. dr Vladimir Crnojević.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.