Ciklus predavanja na temu ŠTA JE SCENSKI DIZAJN – subota, 22. jun


19.06.2013. - 08:53
U subotu, 22. juna 2013. godine u 18 časova, u klubu “Tribina mladih”, Kulturni centar Novog Sada profesor Tatjana Dadić Dinulović održaće predavanje “Scenski dizajn kao umetnost”.

Kao umetnička i kustoska disciplina, scenski dizajn pripada interdisciplinarnom polju ukrštanja pozorišta, arhitekture i vizuelnih umetnosti. Osvajanjem prostora „između“ uspostavljen je otvoreni model umetničkog istraživanja i delovanja, pa ovakvu vrstu proširenja možemo smatrati suštinskim pokretačem velikog broja umetničkih i kustoskih praksi. Ove prakse ukazuju na raznovrsnost ishoda, umetničkih formi i sredstava, različitost ambijenata u kojima su dela izvedena, vrste publike kojima se obraćaju i raznovrsnost upotrebe medijskih linija.

Tatjana Dadić Dinulović (Beograd, 1963) je teoretičar i umetnik u oblasti scenskog dizajna. Bavi se fenomenologijom scenskih događaja, kao i relacijom umetnika, medija i prostora. Diplomirala je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirala scenski dizajn i teoriju umetnosti i medija, i doktorirala scenski dizajn na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Autor je dve knjige i brojnih tekstova u naučnim i stručnim časopisima. Autorske radove iz oblasti scenskog dizajna izlagala je u Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Češkoj, Bosni i Hercegovini i Kini, među kojima su Bijenale arhitekture u Veneciji (2004) i Kvadrijenale u Pragu (2007). Vanredni je profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Novoj akademiji umetnosti i Fakultetu
primenjenih umetnosti u Beogradu.

www.scen.uns.ac.rs
 

  • Nije moguće prikazati sliku.


   (8)