STRUČNA POSETA STUDENATA GEODEZIJE FABRICI GEODETSKIH INSTRUMENATA I OPREME LEICA-GEOSYSTEMS


19.06.2013. - 08:48
Studenti četvrte godine studijskog programa Geodezija i geomatika sa Fakulteta tehničkih nauka imali su priliku da u periodu od 26. 05. do 01. 06. 2013. godine posete Beč, Minhen, Heerburg, Milano i Trst.

U Beču su imali prilike da posete Tehnički Univerzitet, dok je u Minhenu prilikom posete Tehničkog Univerziteta održana prezentacija od strane koordinatora Stefana Petersa za master program “Cartography” za internacionale studente. Master program je posebno interesantan, jer se odvija u tri grada: Minhen, Beč i Drezden. Nakon prezentacije, koordinator programa Stefan Peters je pozvao studente da apliciraju na pomenut program.

Kruna same stručne posete bio je peti dan i poseta kompanije i fabrike “Leica-Geosystems” (Heerburgg, Switzerland). Studenti i asistenti sa profesorom dr Mirom Govedaricom i zastupnikom “Leica-Geosystems” za Srbiju gospodinom Veljkom Fuštićem, imali su privilegiju da isprate tehnološke inovacije, razvoj, napredak i moderan sadržaj koje, sa ponosom, fabrika geodetskih instrumenata i opreme “Leica-Geosystems” može da predstavi. Sa tradicijom starom približno dvesta godina, kompanija “Leica-Geosystems” jedan je od svetskih lidera u domenu geodezije, geoinformatike, pa i šire.

Studentima je uvodnu reč i reč dobrodošlice uputio Aleksandar E., da bi nakon kratkog izlaganja o uticaju i zastupljenosti geodetske opreme, koja se proizvodi u Leica-i na više lokacija u svetu, uz pomoć ljubaznih vodiča bila prikazana kompletna postrojenja i zgrade u kojima se proizvode razni delovi za proizvode, i u kojima se ispituju završni modeli instrumenata. Posle obilaska kompleksa održana je prezentacija performansi modernog instrumenta Leica Nova MS50, i tom prilikom prisutnima je otkrivena mala tajna o najnovijem proizvodu koji će biti prvi put prezentovan ove godine na međunarodnom sajmu geodetskih instrumenata u Las Vegasu.

Boravak na jednom takvom mestu definitivno je ostavio veoma dubok, pozitivan, utisak. Studenti su imali privilegiju da uz fenomenalne vodiče upoznaju ceo proces proizvodnje: od izrade delova, preko sklapanja, pa sve do testiranja finalnog proizvoda. Takođe, bilo je moguće videti i stare modele instrumenata, koji su svojevremeno, takođe, bili vrhunac tehnologije.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.