TRIBINA – Uloga Gorske službe spasavanja (GSS) u vanrednim situacijama


04.06.2013. - 09:50
Tribina “Uloga Gorske službe spasavanja (GSS) u vanrednim situacijam?” održaće se u četvrtak, 06. juna u 18h u Amfiteatru A3 na Fakultetu tehničkih nauka u organizaciji Centra za upravljanje rizicima od hazarda sa katastrofalnim posledicama i Gorske službe spasavanja Srbije.

Na tribini će biti reči o:

   Reagovanju GSS Srbija u slučajevima vanrednih situacija i katastrofalnih događaja;
   Primerima iz višegodišnje prakse GSS Srbija;
   Misiji Gorske službe spasavanja Srbije;
   Nadležnosti Gorske službe spasavanja Srbije;
   Načinu konkurisanja i uslovima za prijem na Osnovni kurs GSS Srbija;
   Obuci za spasioce GSS Srbija

U okviru tribune biće održana prezentacije Osnovnog kursa GSS-a, sa ciljem pripreme i pravovremenog upoznavanja budućih kandidata sa uslovima prijema u službu. Dugogodišnji članovi spasioci GSS Srbija na Fakultetu tehničkih nauka govoriće o ulozi GSS-a u vanrednim situacijama i odgovarati na pitanja zainteresovanih u vezi GSS Srbija i osnovnog kursa. Gorska služba spasavanja Srbije svake godine u septembru organizuje testiranja za osnovni kurs.

Gorska služba spasavanja Srbije je osnovana 1952. godine. Danas je sačinjava oko 150 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši.

Gorska služba spasavanja (GSS) je dobrovoljna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj pomoći spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima.
Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji osnovni je zadatak GSS-a.