Predavanja – Šta je scenski dizajn – od 13. aprila do 15. juna


28.05.2013. - 14:35
U Kulturnom centru Novog Sada će u periodu od 13. aprila do 15. juna 2013. od 18h biti održana predavanja na temu: ”Šta je scenski dizajn”.

U subotu, 01. juna 2013, u 18 časova, klub „Tribina mladih“, Kulturni centar Novog Sada profesorica Romana Bošković održaće predavanje “TEHNOLOGIJA I SPEKTAKL”

Pod savremenom scenskom tehnologijom podrazumevaju se različita tehnička i tehološka sredstva, ali i procedure i produkcijski procesi kojima se realizuje scenski događaj. Svetlo, zvuk, video, posebna scenska sredstva i efekti, novi mediji, različita mehanička sredstava, neki su od elemenata koji, osim tehničke, poseduju i umetničku komponentu.
Zbog toga, rad sa scenskim tehnologijama podrazumeva kreativno učešće u umetničkom stvaranju spektakla. Takođe, scenska tehnika i tehnologija neraskidivo su povezane sa prostorom u kome se događaj realizuje, doprinoseći vidljivosti, čujnosti i izražajnosti samog spektakla.
Na predavanju će biti prikazani procesi realizacije različitih oblika spektakla iz oblasti scenskog dizajna sa posebnim osvrtom na međuzavisnost događaja i arhitektonskog prostora.

Romana Bošković (Čapljina, 1981) je arhitekta i umetnik u oblasti scenskog dizajna. Diplomirala je na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a doktorirala scenski dizajn na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Deluje u oblasti scenskog dizajna, urbane animacije i animacije u kulturi. Umetničke radove izlagala je i prikazivala na nacionalnim i međunarodnim manifestacijama (BELEF, Mikser, INFANT, BINA), a kao tehnički producent učestvovala je na BITEF i BELEF festivalu. Objavila je niz stručnih tekstova u različitim publikacijama. Docent je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, gde je i rukovodilac osnovnih studija Scenska arhitektura, tehnika i dizajn. Vodi predmet Arhitektura i tehnika scenskog prostora (sa Radivojem Dinulovićem) na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu.

www.scen.uns.ac.rs
 

  • Nije moguće prikazati sliku.


   (5)