NAGRADA RANKO RADOVIĆ 2012 – otvaranje izložbe i predavanje


28.05.2013. - 11:34
Izložba učesnika konkursa za dodelu nagrade Ranko Radović 2012. otvara se u sredu 29. maja 2013. godine u 19.00 časova u galeriji ,,Đura Kojić” na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

U okviru programa povodom otvaranja izložbe biće prezentovan projekat IZLOŽBA JEDAN: STO. Ovaj rad koji je osvojio prestižnu nagradu za 2012. godinu u oblasti televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije predstavljao je Srbiju na 13 Međunarodnoj izložbi Arhitekture u Veneciji.

O nagradi Ranko Radović

Nagrada koja nosi ime arhitekte Ranka Radovića osnovana je sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao u oblasti arhitekture i arhitektonsko stvaralaštvo i samim tim ustanovljava kriterijume za njeno vrednovanje u Srbiji i na međunarodnom nivou, što podrazumeva uključivanje Republika bivše Jugoslavije i zemalja iz sveta sa kojima je Ranko Radović sarađivao ili u kojima je radio.

Nagrada se dodeljuje za:

   kritičko-teorijske tekstove o arhitekturi objavljene u prethodnoj kalendarskoj godini kao i u tekućoj godini do datuma dodele nagrade, i to za kritike, eseje, knjige, predavanja i pisanu reč uopšte;
   televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije i
   realizovano arhitektonsko delo dovršeno u istom periodu.

Osnivači i organizatori nagrade su: Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije – ULUPUDS, Arhitektonski fakultet u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka u Novm Sadu – Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije – IAUS, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, Urbanistički zavod Beograda, Potisje Kanjiža AD i Inženjerska komora Srbije.

Dobitnici nagrade za 2012. godinu:

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu doneo Odluku da nagradu za kritičko teorijske tekstove o arhitekturi, urbanizmu i gradu dodeli:

   mr Zlati Vuksanović Macura za knjigu Život na ivici: stanovanje sirotinje u Beogradu 1919 –1941, izdavač Orionart, 2012.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije doneo Odluku da nagradu za televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije dodeli:

   Mariji Miković, d.i.a., Mariji Strajnić, d.i.a., Olgi Lazarević, d.i.a., Nebojši Stevanoviću, d.i.a., Milanu Dragiću, d.i.a., Janku Tadiću, d.i.a., Aleksandru Ristoviću, d.i.a., Nikoli Andonovu, d.i.a., Milošu Živkoviću, d.i.a. i Marku Maroviću , d.i.a. za izložbu JEDAN:STO, Giardini Venecija, 13. Međunarodna izložba arhitekture u Veneciji, Bijenale Arhitekture, 2012.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji realizovano arhitektonsko delo doneo Odluku da nagradu za realizovano arhitektonsko delo dodeli:

   Branislavu Mitroviću, d.i.a. i Jeleni Kuzmanović, d.i.a. za Porodičnu kuću u ulici Koste Vojinovića, Beograd, Srbija, 2011.