Ciklus izložbi OKO ARHITEKTURE


27.05.2013. - 13:54
U okviru samostalne izlagačke delatnosti, Društvo arhitekata Novog Sada pokreće ciklus izložbi ,,Oko arhitekture” u cilju daljeg razvijanja i afirmacije struke, s idejom predstavljanja različitih oblika arhitektonskog delovanja.

Prvi tematski blok pod nazivom ,,Fotografija u arhitektonskom stvaralaštvu”, čine četiri samostalne izložbe novosadskih arhitekata u čijem radu je zastupljena fotografija. Izložbe će se održavati u prostorijama Društva arhitekata Novog Sada, u ulici Svetozara Miletića 20 u periodu od 15. maja do 10. jula 2013. godine.

Tokom dva meseca, biće prikazana upotreba fotografije u arhitektonskom stvaralaštvu – umetničkog, naučnog ili pedagoškog karaktera. Cilj je da se šira zajednica upozna sa ulogom i značajem fotografije kao medija u procesu arhitektonskog delovanja, ali i kao sredstva prezentacije i komunikacije.

Prvi tematski blok su izložbe:

  *ISKUSTVO MESTA – umetnički rad Anice Ilijin ostvaren u magistarskom radu interdisciplinarnog karaktera (15 – 29. maj)
  *FOTOGRAFIJA IZ TRI UGLA – umetnički, pedagoški i naučni rad Vesne Stojaković (30. maj – 11. jun)
  *PROCES ARHITEKTONSKE PRAKSE KROZ OBJEKTIV – dokumentarna fotografija Dragane Marjanović (12 – 25. jun)
  *O PROSTORU NOVOG SADA JEZIKOM ARHITEKTURE – pedagoški rad Tatjane Babić, Danijele Dimitrovske, Slađane Milićević i Renate Balzam sa studentima arhitekture (26. jun -10. jul)

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju otvaranju druge izložbe ,,Fotografija iz tri ugla” u četvrtak, 30. maja u 18 časova gde će biti prikazana tri polja arhitektonskog delovanja Vesne Stojaković u kojima je zastupljena fotografija. Izbor umetničkih radova urađenih za veliki broj konkursa, kao i fotografije izlagane na međunarodnim i domaćim izložbama biće predstavljen u okviru umetničkog stvaralaštva arhitekte Vesne Stojaković. Jedan deo pedagoškog rada realizovan kao Projekat ,,Anamorfoze” u formi studentskih radionica biće ilustrovan dokumentarnom fotografijom i crtežima koji pokazuju koncept ovih projekata. Istraživanje i rezultati primene fotografije u njenom naučnom radu i doktorskoj disertaciji predstavljaće posebnu tematsku celinu u sklopu izložbe.

Vesna Stojaković rođena je 1980. u Novom Sadu. Diplomirala je na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka 2004. godine. Naučno zvanje doktora tehničkih nauka iz oblasti arhitekture i urbanizma stekla je 2011. godine odbranom doktorske disertacije pod naslovom ,,Generisanje prostora na osnovu perspektivnih slika i primena u oblasti graditeljskog nasleđa“. Angažovana je u nastavi Departmana za arhitekturu i urbanizam, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu od 2001. godine. i radi na predmetima: Nacrtna geometrija, Perspektiva, Interpretacije arhitektonskog i urbanističkog dela i Tehnike prezentacije arhitektonskog i urbanističkog dela. Izabrana je u zvanje docenta 2011. godine, a od nedavno je i šef katedre za Teorije i interpretacije geometrijskog prostora u arhitekturi i urbanizmu. Objavila je veći broj naučnih i stručnih radova u domaćim i međunarodnim publikacijama. Učestvovala je u nekoliko naučnih i istraživačkih projekata, kao i velikom broju umetničkih konkursa i izložbi fotografija nacionalnog i međunarodnog karaktera. Bavi se i stripom, kao i ilustrovanjem i dizajnom informativnog i propagandnog materijala.

Organizator ciklusa je Društvo arhitekata Novog Sada, a suorganizator Regionalni odbor podsekcije diplomiranih inženjera arhitekture MSP i MSIR regionalnog centra Novi Sad. Autor koncepta i koordinator ciklusa je arhitektaTatjana Babić.