Studentsko takmičenje u programiranju – Bubble Cup 6


27.03.2013. - 00:00

Bubble Cup se održava po šesti put. Prva faza takmičenja počeće 1. aprila 2013. i trajaće mesec dana. Druga faza predviđena je za maj, a finale će se održati na jesen u Beogradu.

Ove godine će takmičenje prvi put biti organizovano u dve kategorije:

   Učenici srednjih i osnovnih škola
   Studenti

Bubble Cup je timsko takmičenje (tri takmičara u timu) u rešavanju algoritamskih problema namenjeno studentima i srednjoškolcima u Srbiji i širom sveta. Cilj takmičenja je popularizacija programiranja među mladima i poboljšanje uspeha ekipa naše zemlje na međunarodnim takmičenjima (ACM i sličnim). Takmičenje organizuje Informaciono društvo Srbije, a glavni pokrovitelj i organizator tehničkog dela takmičenja (osmišljavanje zadataka, realizacija takmičarskog sistema, veb sajta itd.) je Microsoft Development Center Serbia (www.microsoft.com/serbia/mdcs).

Takmičenje je organizovano tako da se sastoji iz ukupno tri dela, u kojima se takmiče ekipe sastavljene od najviše tri člana. Prve dva su kvalifikacioni i izvode se online, preko sajta takmičenja, www.bubblecup.org.
Najbolje ekipe iz obe kategorije se takmiče uživo – u septembru u Beogradu.
Učenici srednjih i osnovnih škola tokom pet časova rešavaju algoritamske zadatke, u razvojnom okruženju i programskom jeziku po izboru. Finale traje dva dana – s obzirom da su mnoge ekipe van Beograda, a neke i van Srbije, prvog dana je organizovan dolazak i isprobavanje sistema za takmičenje, a drugog dana se održava samo takmičenje, nakon kojeg se organizuje razgledanje Razvojnog centra Majkrosofta i projekata koji se tamo implementiraju. Drugog dana se organizuje i dodela nagrada i pobednička proslava.

Studenti koji se takmiče u finalu, od ove godine, neće biti u istoj kategoriji sa srednjoškolcima. Oni će za rešavanje svojih problema imati 24h. Detaljnije informacije možete pronaći na sajtu takmičenja.