Obaveštenje za studente koji su upisali studije pre stupanja na snagu važećeg Zakona


21.02.2013. - 00:00
U skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju Republike Srbije (član 123.) studenti koji su upisani na osnovne studije do stupanja na snagu Zakona visokom obrazovanju (pre 2006/07. školske godine) mogu završiti studije po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studija, najkasnije do kraja školske 2013/14. godine, odnosno do 30.09.2014. godine.

Radi efikasnijeg okončanja studija preporučuje se svim ranije upisanim studentima koji žele da završe studije u zakonom predviđenom roku, da se obrate nadležnom referentu u Studentskoj službi Fakulteta tehničkih nauka sa zahtevom (molbom) za nastavak i završetak studija. Zahtev za nastavak studija se podnosi u slobodnoj formi.

Nakon prijave studenata, direktori departmana Fakulteta će sa rukovodiocima studijskih programa organizovati sastanke sa studentima radi dogovora oko završetka studija uz prethodno pribavljanje podataka o svakom studentu iz matične evidencije. Na sastancima će biti naznačene moguće varijante završetka studija i sticanja diploma odgovarajućeg stepena.

Mogućnosti završetka studija i sticanja zvanja su sledeća:

   Inženjer prvog stepena visokog obrazovanja – po odluci Nastavno-naučnog veća Fakulteta od 28.05.2003. godine. Prema ovoj odluci za sticanje zvanja inženjera prvog stepena visokog obrazovanja student mora da ima položeno više od polovine ispita od čega najmanje 5 (pet) stručnih predmeta i odbranjen završni rad. Ispunjenost uslova vrednuje Rukovodilac studijskog programa.
   Inženjer (bachelor) sa osvojenih 180 ESPB – po odluci Nastavno-naučnog veća Fakulteta od 28.09.2011. godine. Prema ovoj odluci za sticanje zvanja inženjera (bachelora) sa osvojenih 180 ESPB student mora da ima položene predmete, koje je Rukovodilac studijskog programa odredio, i stručnu praksu i odbranjen završni rad. Ukupan broj bodova sa završnim radom iznosi minimum 180 ESPB.
   Diplomirani inženjer sa osvojenih 240 ESPB, odrađenom stručnom praksom i odbranjenim diplomskim radom.
   Master inženjer sa osvojenih 300 ESPB odrađenom stručnom praksom i odbranjenim master radom.

Za uspešno okončanje studija po „starom programu”, ako se ukaže potreba, Fakultet će organizovati dodatna predavanja i vežbe za predmete sa niskom prolaznošću na ispitu.

Nakon obrade podataka, i na osnovu mišljenja stručnih komisija pojedinih departmana, Studentska služba će obavestiti studente o najpogodnijoj varijanti završetka studija.

Lica koja se odluče za nastavak studija, upisuju se na Fakultet u tekuću školsku godinu i plaćaju administrativne troškove za ponovno aktiviranje statusa prema posebnoj odluci Fakulteta.

Rok za prijavljivanje je 01.04.2013. godine.

Obrazac za prijavljivanje može se uzeti na Zajedničkom šalteru studentske službe. Radno vreme zajedničkog šaltera je od 7 do 17 časova. Radno vreme šaltera po studijskim programima je od 11 do 13 časova.