Predavanje – U susret tehnološkom singularitetu: Fascinantni svet moderne nauke i tehnologije


22.05.2012. - 00:00
U ponedeljak, 04.06.2012. godine sa početkom u 12 časova u Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka g-din Miloš Stanić će održati predavanje: “U susret tehnološkom singularitetu: Fascinantni svet moderne nauke i tehnologije”.

Apstrakt: „U susret tehnološkom singularitetu: Fascinantni svet moderne nauke i tehnologije“ je predavanje namenjeno srednjoškolcima svih generacija sa ciljem da motiviše i zainteresuje učenike za oblasti prirodnih nauka. Predavanje je striktno naučno-popularnog karaktera i obiluje izuzetnim fotografijama, video materijalom, kao i velikim brojem zanimljivih podataka bez suvoparnih elemenata. Sedam oblasti koje su pokrivene u prezentaciji su: energija, materijali, transport, medicina i biologija, neurologija, veštačka inteligencija i fizika i kosmologija. Ideja je da se u 60-ak minuta putem predstavljanja vrhunskih naučnih dostignuća i uz ležernu prezentaciju i diskusiju sa učenicima pokušaju ukloniti predrasude prema prirodnim naukama i da učenici napuste predavanje sa utiscima fasciniranosti i radoznalosti.
O autoru: Miloš Stanić je završio osnovne i master studije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na Departmanu za energetiku i procesnu tehniku, a od januara 2010. godine je na doktorskim studijama mašinstva na Univerzitetu Alabame u Hantsvilu, SAD. Oblasti interesovanja su mu opšta mehanika fluida, računarska dinamika fluida, aerodinamika, nuklearna fuzija, hipersonične letelice i napredna propulzija. Miloš ima optimistične poglede na svet kada su u pitanju ljudi u svemiru i primene najnovijih tehnoloških i naučnih dostignuća, što ga je spontano dovelo do projekta međuzvezdane sonde Ikar (www.icarusinterstellar.org). Trenutno se bavi modeliranjem plazme i magnetno-inercione nuklearne fuzije, koristeći kod glatkih hidrodinamičkih čestica (smooth particle hydrodynamics).