Seminar: Uvođenje intelektualne svojine u nastavni program osnovnih studija


15.05.2012. - 00:00
Seminar “Uvođenje intelektualne svojine u nastavni program osnovnih studija” će se održati u četvrtak, 17. maja 2012. godine sa početkom u 10 časova u Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.
Univerzitet u Novom Sadu i Fakultet tehničkih nauka u saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu pozivaju sve zainteresovane profesore da učestvuju na seminaru o uvođenju intelektualne svojine u nastavni program osnovnih studija na univerzitetima u Srbiji. Seminar nije namenjen isključivo za nastavike pravnih fakulteta, već i za sve ostale koji se u svom radu susreću so ovom tematikom (fakulteti tehničkih, ekonomskih, prirodnih i medicinskih nauka).

Projektom “Podrška osnivanju Edukativno-informativnog centra Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije“ upravlja Delegacija EU u Republici Srbiji, a sprovodi ga Evropski zavod za patente. Direktni korisnik projekta je Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije. Jedna od najvažnijih komponenti projekta je jačanje saradnje sa univerzitetima u Srbiji. Izučavanje intelektulane svojine na fakultetima u Srbiji je trenutno zastupljeno uglavnom na Pravnim fakultetima i to u okviru izbornih predmeta. Jedan od ciljeva projekta jeste uvodjenje predmeta iz ove oblasti u nastava na svi relevantnim fakultetima. Projekat je dao podršku osnivanju Centra za transfer tehnologije na Univerzitetu u Beogradu, koji bi trebalo da pomogne u komercijalizaciji pronalazaka nastalih tokom naučno-istrživačkog procesa na fakultetima.
Zavod za intelektualnu svojinu u saradnji sa Evropskim zavodom za patente pripremio materijal za nastavu iz oblasti intelektualne svojine sa ciljem što boljeg upoznavanja zainteresovanih profesora sa temama iz ove oblasti. Učesnici seminara moći će da besplatno dobiju ovaj materijal na korišćenje.

Radi boljeg planiranja seminara molimo zainteresovane da se do 15. 5. 2012. slanjem mejla sa imenom i prezimenom na adresu: milosmil@uns.ac.rs prijave za učešće na seminaru (prijava nije obavezna, već služi kao indikacija okvirnog broja učesnika).