X Nacionalno prvenstvo u robotici – EUROBOT Serbia open 2012


19.04.2012. - 00:00
X Nacionalno prvenstvo u robotici – EUROBOT Serbia open 2012 održava se u subotu 21. aprila u bioskopskoj sali na Spens-u, sa početkom u 13 časova, a kvalifikacioni mečevi počinju u 10 časova. Ulaz je slobodan.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvuje 13 ekipa iz Srbije i inostranstva.

EUROBOT je međunarodno takmičenje mladih iz domena robotike koje se svake godine održava u drugoj zemlji. Takmičenje je 2010-te godine bilo održano u Švajcarskoj u mestu Rapperswil, 2011-te godine je održano u Rusiji u mestu Astrahan, a naredno, ove godine će biti održano u Francuskoj u mestu La Frerte Bernard. Mi smo na EUROBOT takmičenju učestvovali već 11 puta i uvek imali zapažen uspeh (2003. godine smo osvojili 5-to mesto u Evropi, dok su 2006-te godine naše tri ekipe zauzele 3-će, 6-to i 11-to mesto, što nas svrstava u red veoma uspešnih zemalja). Svake godine neka od naših ekipa uđe među prvih 10. Na našem ovogodišnjem Nacionalnom kupu će ušestvovati 13 ekipa, 10 iz Srbije a kao gosti učestvuju tri ekipe iz Francuske.

Takmičenje se odvija tako što se svake godine pravi robot sa potpuno novim karakterstikama. Sudijski komitet EUROBOT-a u septembru formuliše zadatak radi čijeg rešavanja ekipe tokom naredne godine treba da realizuju robote.

Na ovogodišnjem takmičenju roboti imaju ulogu gusara. Njihov zadatak je da sakupe što više blaga koje se nalazi na takmičarskom stolu: CD-ova koji predstavljaju novčiće (zlatnike) ili zlatnih poluga koje su napravljene od drveta i obojene žutom bojom. Pored toga, postoje i boce sa porukama i mape sa blagom. Pobednik je onaj robot koji tokom meča koji traje 90 s sakupi više blaga i time osvoji veći broj poena. Važno je da se napomene da su tokom meča roboti potpuno autonomni, kako u energetskom tako i u upravljačkom smislu, i da posle starta potpuno sami obavljaju zadatak i rešavaju sve nastale situacije.

X Nacionalno prvenstvo u robotici – EUROBOT Serbia open 2012 organizuje Katedra za mehatroniku, robotiku i automatizaciju Fakulteta tehničkih nauka.