Predstavljanje projekta Ka Evropi bulevarom na 34 Salonu arhitekture u Beogradu


10.04.2012. - 00:00
U sredu 11.04.2012. godine sa početkom u 18 časova u galeriji,, Žad“, Muzej primenje umetnosti u Beogradu, biće prikazan projekat ,,KA EVROPI BULEVAROM?“ u okviru pratećeg programa 34 Salona arhitekture. Prilikom otvaranja izložbe i u planiranom razgovoru učestvovaće: Dr Darko Reba, Mr Milan Aleksić, Dr Tatjana Dadić-Dinulović, Dr Radivoje Dinulović i Mr Tatjana Babić.

Projekat – Studentska radionica / izložba prostornih instalacija ,,KA EVROPI BULEVAROM?,, predstavlja završni projekat studenata prve godine Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta Tehničkih nauka u Novom Sadu. Ovaj multimedijalni projekat je realizovan tokom decembra 2010. godine kao oblik redovne nastave u okviru predmeta Uvod u arhitektonski dizajn koji vodi profesor Radivoje Dinulović.
Autor i koordinator projekta: Tatjana Babić u saradnji sa Radivojem Dinulovićem, Renatom Balzam, i Milošem Miitrovićem. Autori prostornih instalacija čiju su radovi prikazani u okviru projekta su studenti prve godine osnovnih studija Departmana za arhitekturu i urbanizam iz Novog Sada (generacija upisana 2010/2011.) i njihovi mentori – studenti završnih godina diplomskih, akademskih, doktorskih studija ili diplomirani arhitekti.

O PROJEKTU ,,KA EVROPI BULEVAROM?“
Nakon tri meseca studija arhitekture, 130 studenata generacije upisane 2010/2011. uz pomoć 30 starijih kolega studenata i diplomiranih arhitekata – radeći u okviru 29 timova, iskoristili su pruženu priliku da izraze stavove o problemima u vezi sa prostorom, društvom, politikom… U specifičnom prostornom kontekstu grada – Kompleksu ranžirne tanice koja je deo industrijskog nasleđa – zaštićenog i namenjenog u budućnosti institucijama i programima iz oblasti kulture, na Bulevaru Evrope ,,koji spaja Novi Sad sa Evropom, a istovremeno ukazuje i na evropsku crtu grada“, u roku od nedelju dana, odgovorili su na postavljenu temu definisanja stava o sopstvenoj budućnosti, ali i budućnosti sredine kojoj pripadaju. Uspostavljajući stvaralačke veze sa zatečenim ambijentom i okolnim prostorom, koristeći po slobodnom izboru različita izražajna i tehnička sredstva, izveli su niz autentičnih prostornih, interaktivnih, svetlosnih i zvučnih intervencija. Izražavajući se kroz različite medije – instalaciju, fotografiju, video, performans i tekst, radovi studenata novosadske škole arhitekture, potvrđuju svetske tendencije – polje delovanja arhitekata i arhitektura u celini danas se značajno proširuju i sve izraženije približavaju vizuelnim i scenskim umetnostima.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.