Bilo kuda biciklom svuda


09.02.2012. - 00:00
Fakultet tehničkih nauka je krajem januara bio domaćin projekcije kratkometražnog informativno-edukativnog filma “Bilo kuda biciklom svuda!” u organizaciji Udruženja “Zdravo” i “Novosadske biciklističke inicijative”.

Svrha ovog kratkometražnog filma jeste podizanje svesti studentske populacije o zdravim stilovima života i ukazivanje na prednosti korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva u Novom Sadu. U filmu je prikazana biciklistička mapa Novog Sada, a takođe su dati i saveti koji se odnose na kretanje u saobraćaju, na pravilno obezbeđivanje bicikla od krađe, te na zdravstvene i druge benefite svakodnevne vožnje bicikla.
Poslednjih godina, Fakultet tehničkih nauka izuzetno pridaje pažnju ovom pitanju, pa je ovaj animirani film kao i istoimeni projekat sproveden pod pokroviteljstvom grada Novog Sada i fakulteta. Film je prvenstveno namenjen za prikazivanje novim generacijama studenta (kao i gostujućim studentima) prilikom svečanih prijema na fakultet. Namera je da se od prvog dana studenti informišu i podrže da korsite bicikl kao sredstvo prevoza. Na ovaj način pored prezentovanja gradske biciklističke infrastrukture, Fakultet tehničkih nauka šalje jasnu poruku novim studentima o društvenoj i lokalnoj prihvatljivosti (posebno studentima koji nisu iz Novog Sada) korišćenja bicikla.

Pored diskusije i projekcije, organizatori su u okviru projekta održali simboličnu vožnju biciklima po univerzitetskom kampusu. Projekat je pored navedenih pokrovitelja i organizatora podržao i JKP Parking Servis, a izrađeni film će i dalje biti prikazivan, kako studentima Fakulteta tehničkih nauka tako i široj javnosti.

Film možete pogledati na ovoj stranici:
www.youtube.com/watch?v=CeZcgAxoTNE

NAPOMENA: Organizatori naročito upozoravaju da i pored postojeće biciklističke infrastrukture i parkinga za bicikla, studenti moraju obratiti posebnu pažnju na svoju i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju, kao i na bezbednost svog bicikla.
O organizatorima
Udruženje “Zdravo” je organizator edukativnog maratona “Biciklom idi – Vojvodinu vidi!”, kao i brojnih drugih akcija u oblasti zdravih stilova života. U svojim akcijama naročitu pažnju posvećuje omladinskoj populaciji.
Udruženje “Novosadska biciklistička inicijativa” nastalo je pre godinu i po dana kroz spontani protest građana zbog akcije novosadske policijske uprave. Tom prilikom građani su prekršajno kažnjavani zbog vožnje bicikla u pešačkoj zoni. Građani su tada, pored iskazanog nezadovoljstva, predložili gradskim vlastima moguća rešenja za ovaj problem, te je krajem 2011. godine usvojeno jedno od predloženih rešenja i u pešačkoj zoni je formiran i mapiran biciklistički koridor. Na taj način je po prvi put još od osamdesetih godina, legalizovano pravo prolaska biciklom kroz najuži centar grada.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.