Međunarodna konferencija: ISWA Beacon 2011


17.11.2011. - 00:00
Konferencija ISWA Beacon 2011 – Waste-to-Energy i ambalažni otpad u regionima Jugoistočne Evrope, Srednjeg Istoka i Mediterana održaće se u Novom Sadu od 30. novembra do 02. decembra 2011. godine. Organizatori konferencije su: Međunarodna asocijacija za upravljanje otpadom-ISWA, Asocijacija za upravljanje otpadom Srbije-SeSWA i Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu Fakulteta tehničkih nauka uz podršku Global Methane Initiative, Ministarstva životne sredine, rudarstva I prostornog planiranja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine AP Vojvodine. Glavne teme ISWA Beacon 2011 su: Waste-to-Energy, Ambalažni otpad i Upravljanje otpadom: studije slučaja.

Svečano otvaranje konferencije je u SREDU, 30. novembra 2011. godine sa početkom u 10 časova u Master centru na Novosadskom sajmu.

PROGRAM SVEČANOG OTVARANJA:

   Dr Miladin Avramov, Državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije
   Dušanka Sremački, Pokrajinski sekretar za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo

Nakon svečanog otvaranja, prvo predavanje u okviru ISWA Beacon konferencije održaće Jeff Cooper, predsednik Međunarodne asocijacije za upravljanje otpadom-ISWA na temu: “Elektronski otpad”.

Glavni predavači:

   Jeff Cooper, predsednik Međunarodne asocijacije za upravljanje čvrstim otpadom (ISWA)
   Thomas Frankiewitz, Agencija za zaštitu životne sredine SAD (US EPA)
   Vera Susanne Rotter, TU Berlin
   Chad Leatherwood, SCS Engineers, SAD
   Hermann Koller, generalni menadžer Međunarodne asocijacije za upravljanje čvrstim otpadom (ISWA)
   Christian Stiglitz, ISWA, Austrija
   Efstratios Kalogirou, WTERT, Grčka
   Zaid Abichaker, SWEEP-Net, Tunis i
   preko 30 predavača iz Srbije i regiona.

   ISWA Beacon konferencija doprinosi edukaciji stručne javnosti, pre svega inženjera i lica zaposlenih u komunalnim preduzećima, gradskim i opštinskim upravama, kao i projektantima iz oblasti upravljanja otpadom u cilju stvaranja uslova za strateško planiranje u oblasti upravljanja otpadom u regionu.

   SeSWA Expo

   Organizatori konferencije kao prateću manifestaciju priređuju Izložbu SeSWA Expo – prezentaciju kompanija iz oblasti komunalne opreme, usluga i projekata. Veliki broj kompanija će uzeti aktivno učešće na Izložbi SeSWA Expo i tako na neposredan način predstaviti program svojih proizvoda i usluga: GMI – Global Methane Initiative – US EPA (Agencije za zaštitu životne sredine SAD), LaFarge, JKP Medijana – Niš, Brantne, ASA, Dume Trade – Slovenia, i drugi. Na Izložbi će takođe biti predstavljena delatnost SeSWA – e – Asocijacije za upravljanje čvrstim otpadom koja se bavi promocijom savremenih principa upravljanja otpadom kao i razvojem zakonskih i institucionalnih okvira za podršku razvoja sektora upravljanja otpadom u Republici Srbiji. Sačinjava je nekoliko radnih grupa za: Deponije; Sakupljanje i prevoz otpada; Pravna pitanja i regulative; Reciklaža i minimizacija otpada; Opasan otpad; Medicinski otpad; Ekonomska analiza održivog razvoja; Biološki tretman otpada; Komunikacije i socijalni aspekt otpada; Termički tretman otpada. Izložba SeSWA Expo će biti postavljena u Master hali na Novosadskom sajmu oba dana trajanja konferencije.

   U okviru Konferencije biće organizovana i poseta regionalnoj deponiji „Brijesnica“ u Bijeljini, Bosna i Hercegovina, kao i postrojenjima za reciklažu kompanije Greentech u Mladenovu.

   Strateško planiranje i uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom u vremenu prilično ograničenih finansijskih sredstava je od izuzetno velike važnosti za realizaciju projekata u oblasti upravljanja otpadom i zaštite životne sredine. Izgradnja regionalnih deponija i regionalna organizacija sistema upravljanja otpadom, sanacija postojećih deponija, primena novih tehnologija iskorišćenja otpada, smanjenje troškova adekvatnog upravljanja otpadom samo su neke od tema kojima se stručnjaci bave na konferenciji.

   Više informacija o Konferenciji možete pogledati ovde.
   Program Konferencije možete pogledati ovde.
   Web prezentacija Konferencije: www.iswabeacon.rs

   Departman za Inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu
   Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad: www.izzs.uns.ac.rs