Ćulumovi dani na FTN


04.11.2011. - 00:00
Tradicionalna manifestacija „Ćulumovi dani“ će se održati u utorak, 8. novembra u 11 časova u svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka. Društvo za popularizaciju nauke i umetnosti Novi Sad u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka tradicionalno organizuje manifestaciju „Ćulumovi dani“ u znak sećanja na profesora Živojina Ćuluma istaknutog naučnog radnika. U biografiji profesora Ćuluma posebno se ističe njegov rad na promociji i popularizaciji nauke.

PROGRAM:
POZDRAVNE REČI:

   Prof. dr Ilija Ćosić, dekan Fakulteta tehničkih nauka i predsednik Društva za popularizaciju nauke i umetnosti Novi Sad

MUZIČKI TRENUTAK:

   Ivan Dajić, student IV godine osnovnih studija Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu; studijski program: Solo pevanje u klasi prof. mr Milice Stojadinović
   Maja Grujić, sam. str. saradnik korepetitor; klavirska saradnja

Muzičke numere:

   V. A. Mocart: Arija Leporela iz opere „Don Đovani“
   M. Musogorski: Buva
   M. Glinka: Putnikova pesma
   M. Tajčević: Priča
   Đ. Rosini: Arija Don Bazilija iz opere „Seviljski berberin“

PREDAVANJE:

   Dr Pero Šipka, predsednik CEON-a, održaće predavanje na temu „Stanje naučne publicistike u Srbiji: formalno, stvarno i moguće“

O autoru:
Dr Pero Šipka je predsednik Centra za evaluaciju u obrazovanju i nauci (www.ceon.rs). Začetnik je i odgovorni urednik SCIndeksa- Srpskog citatnog indeksa (www.scindeks.nb.rs).
U prošlosti, kao nastavnik na univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu bavio se psihometrijom. Sada se isključivo bavi scijentometrijom, tačnije vrednovanjem naučnog učinka i informatičkom podrškom vrednovanju.
Specijalizovao se za izradu metoda tehnika vrednovanja u nauci malih zemalja u razvoju i/ili tranziciji. U tom svojstvu učestvovao je kao ekspert u više projekata EU.

KOKTEL U KLUBU NASTAVNIKA FTN

Društvo za popularizaciju nauke i umetnosti Novi Sad je naučno-stručno društvo koje dugi niz godina radi sa ciljem da promoviše i popularizuje nauku i umetnost u Novom Sadu i Vojvodini svim kategorijama stanovništva. Bavi se izdavačkom delatnosti, organizovanjem naučnih skupova, a članovi društva realizuju i naučna predavanja najmlađoj populaciji u cilju
Zadatak Društva za popularizacija nauke i umetnosti u cilju da se podstakne opredeljivanje mladih za naučni i umetnički rad, kao i da se formira pozitivan stav prema nauci, tehnološkom razvoju i umetnosti kao i da se unapredi opšta kultura i pismenost.