Projekat: Procena kapaciteta i barijera biomase i geotermalne energije u Srbiji


02.11.2011. - 00:00
Prezentacija rezultata rada na projektu „Procena kapaciteta i barijera biomase i geotermalne energije u Srbiji“će se održati u četvrtak, 03.11.2011. godine u svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka od 10:00 do 13:00.

Ideja projekta:
Organizacija ujedinjenih nacija za industrijski razvoj, Beč (UNIDO) realizuje u Srbiji projekat “BIOMASS AND GEOTHERMAL CAPACITY AND BARIERS ASSESSMENT IN SERBIA” (Procena kapaciteta i barijera biomase i geotermalne energije u Srbiji).

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva infrastrukture i energetike i Ministrastva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. Agencija ujedinjenih nacija, UNIDO inicira pružanje pomoći u relizaciji konkretnih projekata radi intenziviranja korišćenja ovih obnovljivih izvora energije u Srbiji.

Cilj projekta:
Pomoć u realizaciji projektnih ideja. Podjednako su interesantna postojeća rešenja, koja bi bilo potrebno revitalizovati i/ili tehnološki osavremeniti, kao i realizacija novih projektnih ideja i novih investicionih zahvata na bazi biomase i geotermalne energije.

Na završnoj prezentaciji projekta i diskusiji o mogućim pravcima i modalitetima njihove realizacije će ucestvovati predstavnici:

   Nosioca projekta – UNIDO, Beč (g. Mark Dreak)
   Ministarstva infrastrukture i energetike, (Pomoćnik ministra prof. dr Miloš Banjac)
   Ministrastva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja (g. Slobodan Cvetković, savetnik)
   Pokrajinskog sekretraijata za energetiku i mineralne sirovine (G. Radoslav Striković, Pokrajinski sekretar)
   Regionalnih privrednih komora,
   Preduzeća i institucija, koje su prijavile projekte za realizaciju,
   Banaka i investicionih fondova

Moderatori sastanka, kao eksperti UNIDO-a učesnici u pripremi za realizaciju ovog projekta u Srbiji biće: Marko Košir, prof. dr Dušan Gvozdenac i doc. dr Jovan Petrović.