Puštena u rad Foto-naponska solarna elektrana na Fakultetu tehničkih nauka


27.10.2011. - 00:00
Foto-naponska solarna elektrana na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu puštena je u rad u utorak, 25. oktobra 2011. godine u 13 časova. Ovom prilikom, zvanično je otvorena i studentska služba FTN, obnovljeni amfiteatri A3 i A4, ? takođe će simbolično biti označen početak radova na liftu za osobe sa invaliditetom.

Foto-naponsku solarnu elektrana na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu svečano je pustio u rad dekan FTN-a prof. dr Ilija Ćosić i direktor “Elektrovojvodine” dr Tihomir Simić nakon prigodnih obraćanja u holu FTN-a. Svečanosti su prisustvovali i rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković, kao i zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice dr Zoltan Jegeš.
Fotonaponska elektrana, nominalne snage 10 kWp, ima simboličan značaj za srpski elektroenergetski sistem, i poslužiće kao poligon za studente elektroenergetike, smera “Obnovljivi izvori energije”, za obuku i praktičnu nastavu. Elektrana se sastoji od 40 foto-naponskih panela pojedinačne snage 240Wp, koji su montirani na fiksnu noseću konstrukciju postavljenu na ravnom krovu iznad anfiteatara FTN-a. Elektrana je povezana na električnu distributivnu mrežu i sva proizvedena količina energije se predaje u elektroenergetski sistem. Električni orman sa invertorom, koji pretvara jednosmerni napon sa izlaza panela u naizmenični mrežni napon, kao i drugom potrebnom opremom, nalazi se na samom ulazu u amfiteatre tako da ga svi studenti fakulteta mogu videti.
Kompletan projekat elektrane je rešenje poteklo od stručnjaka i studenata FTN-a iz Centra za obnovljive izvore i kvalitet električne energije – CRESPQ i u njemu su učestvovali: prof. dr Vladimir Katić, mr Boris Dumnić, direktor CRESPQ, mr Zoltan Čorba, mr Dragan Milićević, kao i studenti master studija Bane Popadić i Mirko Ležajić. Realizaciju ovog projekta pomogli su Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, “Hilti” iz Beograda, “SMA Solar Tehnology” iz Nemačke, “Gran Solar” iz Španije, “Evrotehna” iz Kraljeva, “Eaton Moeller” i “Elektrokoil” iz Beograda, kao i “Elektrovojvodina” iz Novog Sada.

Pored puštanja u pogon ovog jedinstvenog rešenja, na svečanosti su predstavljene i renovinarne prostorije na FTN-u koje treba da omoguće prijatniji i kvalitetniji boravak studenata na Fakultetu – renovinarni amfiteatri A3 i A4, kao i prostor studentske službe.
Tokom dva meseca adaptacije u amfiteatrima ugrađena je nova klimatizacija, ozvučenje, zamenjen je nameštaj, a broj mesta sa 130 povećao se na 143. Kompletna adaptacija oba amfiteatra iznosila je 15 miliona dinara. Studentska služba dobila je potpuno novi izgled, kompletno renoviranje koštalo je 11 miliona dinara. Zamenjeni su: vrata, prozori, ventilacioni sistem koji je jednim delom obnovljen i u Svečanoj sali fakulteta. Obezbeđeno je 13 novih šalter mesta, kao i 13 pomoćnih mesta za rad. Izvođač radova na A3 i A4 je firma „GAT“ d.o.o. Novi Sad, „Projektmontaža“ Beograd i firma „Synapsys“ iz Novog Sada, dok je za radove na Studentskoj službi u potpunosti bila zadužena firma „GAT“ d.o.o. Novi Sad.
Na Fakultetu tehničkih nauka je u okviru ove svečanosti simbolično označen i početak radova na liftu za osobe sa invaliditetom, koji će se nalaziti u holu kod glavnog ulaza u Fakultet.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.


   (1)