Dođite da zajedno posadimo Strawberry Drvo


21.10.2011. - 00:00
Svečano „sađenje“ novosadskog „Strawberry Drveta“ održaće se u utorak, 25. oktobra 2011. godine u 12 časova na trgu ispred SPENS-a. Prisutnima i prvim korisnicima solarnog punjača obratiće se:

•dr Tihomir Simić – direktor „Elektrovojvodine“,
•Igor Pavličić – gradonačelnik Novog Sada,
•Miloš Milisavljevič – direktor kompanije „Strawberry energy“

Mobilni telefoni, muzički plejeri, tablet računari, digitalni fotoaparati i drugi prenosivi uređaji napajaće se u centru grada energijom Sunca. Usluga punjenja je potpuno besplatna, a korišćenje javnog solarnog punjača nije vremenski ograničeno. Dovoljno je da dođete do jednog „Strawberry Drveta“, pronađete odgovarajući ugrađeni punjač za svoj uređaj, sednete na ugrađenu klupu i sačekate.
Dok se vaš uređaj puni energijom sakupljenom od Sunca, možete se družiti sa drugim korisnicima ovog zelenog sistema i koristiti wireless internet kojim je pokriven trg ispred SPENS-a. Javni solarni punjač zbog ugrađenog sistema za akumulaciju energije može da radi kada je oblačno vreme, kada je zima, pa čak i noću.
Novosadsko „Strawberry Drvo“ Elektrovojvodina poklanja gradu i građanima Novog Sada. Postavljanju punjača je zato prethodila akcija „Ja volim Novi Sad“. Potrebno je bilo napisati poruku koja odgovara na pitanje „Zašto ti voliš Novi Sad?“, a izabrana poruka će biti svečano postavljena na novosadski solarni punjač na ceremoniji otkrivanja.
Kompaniju “Strawberry energy” čini osam studenata dva univerziteta u Beogradu. Mladi stručnjaci i inovatori su osmislili i realizovali javni solarni punjač za mobilne uređaje – „Strawberry Drvo“ i postavili ga u oktobru 2010. godine na gradski trg u Obrenovcu. Sledeće „Strawberry Drvo“ posađeno je 15. oktobra 2011. godine na platou ispred Opštine Zvezdara u Beogradu.
Za projekat javnog solarnog punjača tim „Strawberry energy“ nagrađen je prvom nagradom u kategoriji promocije smanjenja javne potrošnje na evropskom takmičenju „Održiva energija Evrope 2011“ u Briselu u aprilu 2011. godine.