Pustanje u rad Foto-naponske solarne elektrane na FTN 25.10.2011. u 13h


21.10.2011. - 00:00
Foto-naponska solarne elektrana na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu biće puštena u rad u utorak, 25. oktobra 2011. godine sa početkom u 13 časova. Elektranu će svečano pustiti u rad dekan FTN-a prof. dr Ilija Ćosić i direktor “Elektrovojvodine” dr Tihomir Simić nakon prigodnih obraćanja u holu FTN-a.
Fotonaponska elektrana ima nominalnu snagu 10 kWp i sastoji se od 40 foto-naponskih panela pojedinačne snage 240Wp, koji su montirani na fiksnu noseću konstrukciju postavljenu na ravnom krovu iznad anfiteatara FTN-a.
Elektrana je povezana na električnu distributivnu mrežu i sva proizvedena količina energije se predaje u elektroenergetski sistem.

U sklopu sistema se nalazi i nadzorno – kontrolna jedinica. Ova jedinica putem računara omogućava praćenje najvažnijih parametara fotonaponske elektrane putem displeja koji su instalirani na više lokacija unutar FTN.
Električni orman sa invertorom, koji pretvara jednosmerni napon sa izlaza panela u naizmenični mrežni napon, kao i drugom potrebnom opremom, nalazi se na samom ulazu u amfiteatre tako da ga svi studenti fakulteta mogu videti.
Fotonaponska elektrana ima simboličan značaj za srpski elektroenergetski sistem, i poslužiće kao poligon za studente elektroenergetike, smera “Obnovljivi izvori energije”, za obuku i praktičnu nastavu.
Kompletan projekat elektrane je rešenje poteklo od stručnjaka i studenata FTN-a iz Centra za obnovljive izvore i kvalitet električne energije – CRESPQ i u njemu su učestvovali: prof. dr Vladimir Katić, mr Boris Dumnić, direktor CRESPQ, mr Zoltan Čorba, mr Dragan Milićević, kao i studenti master studija Bane Popadić i Mirko Ležajić.
Realizaciju ovog projekta pomogli su Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, “Hilti” iz Beograda, “SMA Solar Tehnology” iz Nemačke, “Gran Solar” iz Španije, “Evrotehna” iz Kraljeva, “Eaton Moeller” i “Elektrokoil” iz Beograda, kao i “Elektrovojvodina” iz Novog Sada.