Noć istraživača u Novom Sadu


27.09.2011. - 00:00
U petak, 23. septembra u Ledenoj dvorani na Spensu i na Petrovaradinskoj tvrđavi održala se druga po redu manifestacija Noć istraživača u kojoj je uživalo više od 14 000 posetilaca.

Noć istraživača se pored Novog Sada održala i u Zrenjaninu, Subotici i Beogradu. Ovaj jedinstveni projekat popularizuje nauku i poziv istraživača, a posetiocima nudi aktivnosti obrazovnog i zabavnog karaktera pružajući im priliku da sami istražuju i dobro se provedu.

U Novom Sadu posetioci su imali priliku da učestvuju u 50 radionica i eksperimenata, kroz koje ih je provelo preko 200 istraživača i 100 studenata. Realizovane su 2 nagradne igre, plesni performans, muzički program, predstava za decu, poseta podzemnim tunelima Petrovaradinske tvrđave, projekcije u Planetarijumu, postavka u Muzeju grada Novog Sada i performans etnomuzikologa.

Manifestaciju su svečano otvorili: prof. dr Ilija Ćosić, dekan Fakulteta tehničkih nauka, prof. dr Neda Mimica-Dukić, dekanica Prirodno-matematičkog fakulteta, g-đa Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke i prof. dr Miroslav Vesković, rektor Univerziteta u Novom Sadu. Organizatori manifestacije Noć istraživača u Novom Sadu, Zrenjaninu i Subotici su: Univerzitet u Novom Sadu – Fakultet tehničkih nauka, Prirodno-matematički fakultet, Kreativno edukativni centar, Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – EESTEC Lokalni komitet Novi Sad, Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin i Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica. Projekat “Noć istraživača” su pored Evropske komisije podržali i Univerzitet u Novom Sadu, Ministarstvo prosvete i nauke Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj Vlade Vojvodine i Centar za promociju nauke.

U okviru Noći istraživača proglasili smo pobednike u konkursu za najbolju video igricu “Igraj pametno” koji je bio realizovan u saradnji sa KompKampom. Nagrade za sve učesnike obezbedio je Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, a nagrade je svim učesnicima konkursa uručio dekan prof. dr Ilija Ćosić uz želju da nastave da razvijaju svoj talenat i jednog dana budu uspešni programeri. Treće mesto osvojio je Luka Dimitrijević, drugo mesto Milica Spasojević, a prvo mesto Nikola Subašić.

Svi posetioci su učestovali u nagradnoj igri, a pobednike smo izvukli u 22 časa. Tri najsrećnija posetioca su dobili vredne nagrade: monitor, štampač i netbook računar.

Organizatori druge Noći istraživača u Novom Sadu se zahvaljuju svima koji su bili deo najspektakularnije promocije nauke na svetu.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.


   (1)