NOĆ ISTRAŽIVAČA 2011


16.09.2011. - 00:00

U PETAK, 23.09. sa početkom u 16 časova u LEDENOJ DVORANI na SPENSU i na PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI biće održana druga po redu manfestacija “NOĆ ISTRAŽIVAČA”.
“Ko je namučio doktor Hausa? iPhone, iPad…....iRobot? Kako napraviti kometu u kuhinji? Da li listovi imaju usta? Da li medo više voli med ili meso? Kako napraviti ljigavca? Ko živi na -273 stepena? Da li je moguće trčati po tečnosti?”
“Noć istraživača” je najveća i najzabavnija promocija nauke i naučnika na svetu, jednodnevni spektakl koji se održava istog dana u celoj Evropi. “NOĆ ISTRAŽIVAČA” će se održati u Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici i Beogradu u PETAK, 23. septembra 2011. godine. “Noć Istraživača 2011” će okupiti naučnike, sve one koji vole nauku, žele nešto da vide i nauče, a pre svega da se dobro zabave i provedu. Posetioce očekuju: eksperimenti, takmičenja, demonstracije, igrice, animatori, predstave, DJ-evi, koncerti i još mnogo toga.
Manifestacija će se u Novom Sadu održati na 2 lokacije: Ledena dvorana/SPENS i Petrovaradinska tvrđava. U Ledenoj dvorani posetioci će imati priliku da vide preko 50 eksperimenata i demonstracija koje će realizovati istraživači sa Prirodno matematičkog fakulteta, Fakulteta tehničkih nauka, Tehnološkog fakulteta, Medicinskog fakulteta, Akademije umetnosti i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. Zanimljive eksperimente će predstaviti i: Institut za prehrambene tehnologije FINS, Pokret Gorana, Institut za ratarstvo i povrtartsvo NS Seme, Tehnička škola „Pavle Savić“ i Medicinska škola „7 april“ i JVP „Vode Vojvodine“. Centar za promociju nauke, državna institucija nadležna za promociju i popularizaciju nauke i tehnologije i dostignuća u zemlji i svetu, predstaviće izložbu “Darvin” i realizovaće matematičku radionicu. Pored zanimljivih eksperimenata, posetioce očekuju i brojni zabavni sadržaji: predstave za decu, takmičenja, plesni performans studija “Impuls“, DJ party u saradnji sa produkcijom MEX i još mnogo toga.

Program:
LEDENA DVORANA SPENS (16-00h):
16:00 – Program za decu: “Igre bez granice”
17: 00 – Svečano otvaranje
17:30 – 00:00 -Eksperimenti uživo (50 eksperimenata)
19:00 – Plesni performans studija “Impuls”
19:30 – Proglašenje pobednika u konkursu za 3 najbolje video igrice “Igraj pametno”
21:00 – Proglašenje pobednika u nagradnoj igri u kojoj učestvuju posetioci
20:00 – 00:00 – Club or lab – DJ (supported by MEX)

Dodatni sadržaj na PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI (17-21h):
17:00-19:00 – Obilazak podzemnih tunela Petrovaradinske trvđave
17:00-21:00 – Planetarijum, gornji plato pored Muzeja grada
17:00 – 21:00 – Muzej grada Novog Sada, stalna postavka i predstava etnomuzikologa

*“Noć istraživača” – “Researcher’s night” se realizuje kroz 7. Okvirni program (FP7), a predstavlja edukativno-zabavnu promociju rada i života naučnika, sa zadatkom i željom da nauku demistifikuje i ukloni predrasude da se njom bave tek retki pojedinci. Od velikog značaja za Srbiju jeste činjenica da je ove godine dobila čak dva FP7 projekta Evropske unije. Nosioci ovih projekata jesu Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo – Univerzitet u Beogradu, (IMGGI) i Festival nauke u Beogradu i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.
Noć istraživača u Novom Sadu, Zrenjaninu i Subotici organizuju: Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad, Prirodno matematički fakultet, Novi Sad, Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – EESTEC LC Novi Sad, Kreativno edukativni centar , Visoka tehnička škola strukovnih studija, Subotica i Visoka tehnička škola strukovnih studija, Zrenjanin uz uz podršku Ministarstva prosvete i nauke i Pokrajinskog sekreterijata za nauku i tehnolški razvoj.

Upoznaj nauku i dobro se zabavi – Svi smo mi istraživači!
PETAK, 23. septembar 2011.
LEDENA DVORANA/SPENS, PETROVARADINSKA TVRĐAVA – NOVI SAD
SVI PROGRAMI SU BESPLATNI!
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.