Studenti sa FTN osvojili II mesto na svetskom takmičenju – ASHRAE


27.08.2011. - 00:00
Tim studenata predvođen asistentom Aleksandrom Anđelkovičem, osvojio je drugo mesto na svetskom takmičenju koje je organizovalo Američko društvo za grejanje, hlađenje i klimatizaciju ASHRAE (The American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers). U takmičarskom timu fakulteta bili su studenti mašinstva Igor Mujan, Ivan Tutorov, Mario Barlakov, Bojan Marković sa departmana za energetiku i procesnu tehniku, studenti arhitekture Maja Živanić i Radivoje Savić sa departmana za arhitekturu i urbanizam.

Fakultet tehnickih nauka Univerziteta u Novom Sadu jos jednom je opravdao svoju reputaciju u zemlji, a poslednja u nizu nagrada koje su studenti osvojili svom fakultetu opravdava i njegovo mesto u društvu najprestižnijih svetskih univerziteta. Ovo je prvi put i istoriji takmičenja da su naši akademci osvojili jedno od tri prva mesta, a u poslednje tri godine učesnici sa evropskih fakulteta nisu se našli u društvu nagrađivanih timova. Prvo mesto pripalo je Tianjin University, Kina, a treći su bili studenti Lawrence Technological University, Southfield, Michigan, SAD.

Prijavljeni rad je učestvovao u kategoriji integralnog, održivog projektovanja u građevinarstvu (Integrated Sustainable Building Design). Ovo je trenutno veoma aktuelna tema jer se konvencionalni energetski resursi ne mogu naći više u izobilju, već se na kreativan način treba realizovati objekat sa malom potrošnjom energije. Zadatak projekta bila je izvedba idejnog rešenja muzeja „The Drake Well Museum“ koji se nalazi u Titusville, Pennsylvania, SAD. Idejno rešenje mladih arhitekata razvijeno je sa referencama na postojeće strukture na lokaciji, sa jasnim ciljem da se kroz novu arhitekturu oživi istorija, a objekat dovede u vezu sa okruženjem. Mladi inženjeri mašinstva su modelirali energetske bilanse objekta, projektovali klimatizacioni sistem, rasvetu i definisali sisteme za napajanje objekta energijom iz obnovljivih izvora energije. Poseban akcent je stavljen na energetsku efikasnost objekta koja mora biti što veća kako bi se ostvarila mala portošnja energije i time objekat bio sposoban da prihvati energiju iz alternativnih izvora, po razumoj ceni.

Prema protokolu takmičenja, nagradu i priznanje takmičarski tim će preuzeti na međunarodnoj konferenciji “2012 ASHRAE Winter Conference“ koja će biti održana u Čikagu (SAD) u januaru 2012 godine. Ova konferencija zajedno sa sajmom tehnike predstavlja najveći svetski skup iz oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja. Uz to, čestitke na uspehu naših studenata dosle su od Nohada Boudana ispred ASHRAE RAL ogranka, koji je pozvao tim na učešće na regionalnoj konferenciji „ASHRAE RAL – CRC Annual Conference“ koja će biti održana u Abu Dabiju (UAE) od 19.-23. septembra 2011. uz predlog da se projekat prezentuje pred internacionalnom publikom i industijskim stručnjacima.

Ovo nije prvo učešće studenata Fakulteta tehničkih nauka na ovom takmičenju, prosle godine je novosadskim studentima pripala titula Rising Star, četvrto mesto na konkursu. Zadatak projekta je bio da se uradi idejno rešenje bolnice sa malom potrošnjom energije. Priznanje je takmičarski tim preuzeo na međunarodnoj konferenciji 2011 ASHRAE Winter Conference „Zero Energy Design – A Safe Bet“ koja je održana od 29. januara do 2. februara u Las Vegasu (SAD).
 

  • Nije moguće prikazati sliku.