ECOS 2011


27.06.2011. - 00:00
Obaveštavamo vas da se u periodu od 4-7. jula 2011. godine u hotelu PARK u Novom Sadu održava 24. međunarodna konferencija ECOS2011 (Efficiency, Cost, Optimization, Simulation, and Environmental Impact of Energy Systems) koja se bavi mnogim aspektima energije i njenim uticajem na životnu sredinu.

Prema predviđenom protokolu, otvaranje konferencije predviđeno je za 4. jul u 9h, a svečanosti otvaranja prisustvovaće predstavnici Republike Srbije, Predsednik Pokrajinske Vlade Vojvodine, Gradonačelnik Novog Sada, Rektor Univerziteta u Novom Sadu i dekan Mašinskog fakulteta u Nišu.
Nacionalni organizatori 24. „ECOS“ konferencije su Mašinski fakultet u Nišu, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Mašinski fakultet u Beogradu i Mašinski fakultet u Kragujevcu.
Međunarodno poznata i cenjena konferencija ECOS se održava svake godine u drugoj državi. Prva u nizu je održana 1987. godine u Rimu, dok su poslednje bile u Lozani 2010, Brazilu 2009, Krakovu 2008, Padovi 2007, na Kritu 2006, u Trondhajmu 2005. itd.), a ove godine grad domaćin je Novi Sad.

Na samoj konferenciji biće prisutno preko 300 učesnika, iz celog sveta, koji će predstaviti svoje radove i imati priliku da se međusobno upoznaju i razmene iskustva. Posebno ističemo da će znatan deo učesnika konferencije produžiti svoj boravak da bi bolje upoznali našu zemlju.
Moto ECOS-a 2011 je „Međunarodne pametne mreže energetske saradnje u cilju održivog razvoja“.
Zato je u okviru konferencije predviđeno organizovanje Svetskog i Regionalnog panela o energiji. Već sada imamo potvrđeno prisustvo predavača iz svih krajeva sveta koji će govoriti o stanju i pravcima energije u njihovim regionima. Na Svetskom panelu o energiji će govoriti prof. Maria Graca da Carvalho (Principal Adviser, Bureau of European Policy Advisers) o stanju i pravcima energetike u EU, prof. Ying Fan, predstavnica Kineske akademije nauka, prof. Kirill Kravchenko, generalni direktor NIS-a, kao i prof. Noam Lior, sa Univerziteta u Pensilvaniji, predsednik naučnog odbora konferencije i Novosađanin po rođenju.
Pored navedenih događaja, biće organizovan i panel o nuklearnoj energiji kao i specijalna sesija posvecena radu i životu Nikole Tesle.
Ponosni smo što će u okviru konferencije biti podeljeno 10 nagrada najboljim mladim naučnicima iz zemalja Jugoistočne Evrope kao pomoć “UNESCO fondation“.
Imajući u vidu značaj ove prvorazredne konferencije ne samo za nauku i kongresni turizam nego i kao dobru priliku da gostima pokažemo naše najbolje lice, pozivamo Vas da prisustvujete konferenciji i date joj adekvatnu medijsku podršku.
O svemu se detaljnije možete obavestiti na sajtu ecos2011.com, a o samom programu konferencije na www.ecos2011.com/topprog.php.

S poštovanjem,
U ime ECOS2011 Organizacionog odbora:

  Dr. Noam Lior, University of Pennsylvania
   Dr Milorad Bojić, Mašinski fakultet, Univerzitet u Kragujevcu
   Dr Jovan Petrović, Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu
   Dr Gordana Stefanović, (koordinator), Mašinski fakultet, Univerzitet u Nišu
   Dr Vladimir Stevanović, Mašinksi fakultet, Univerzitet u Beogradu