Studijska poseta dekana FTN Institutima IAT i IAO u Štutgartu


17.06.2011. - 00:00
Dekan Fakulteta tehničkih nauka, prof. dr. Ilija Ćosić nalazi se na jednomesečnom studijskom boravku u Stutgartu, gde je u poseti IAT Institutu (Institute of Human Factors and Technology Management) na Univerzitetu u Štutgartu i Institutu IAO (Fraunhofer Institute for Industrial Engineering). Boravak je finasiran od strane DAAD-a.

Tokom svog boravka u Štutgartu, dekan je imao nekoliko veoma značajnih sastanaka na obe institucije. Na univerzitetu je razgovarao sa prorektorom za organizaciju, Prof. Dr.-Ing. Manfred Berroth na temu organizacije i funkcionisanja integrisanog univerziteta. Saznanja stečena u ovom razgovoru će biti od koristi za izgradnju modela integrisanog univerziteta u Srbiji.

Zatim, profesor Ćosic je imao veoma plodne razgovore sa prof. dr. Diether Spath, direktorom univerzitetskog (IAT) i Fraunhoferovog instituta (IAO). Pored upoznavanja sa rezultatima u području obrazovanja, naučno-istraživačkog rada i saradnje sa privredom, iskazana je spremnost za prijavljivanje zajedničkih evropskih projekata, razmenu istraživača i studentata i pokretanje novog zajedničkog studijskog programa (Tehnološki menadzment). Prvi koraci u obnavljanju saradnje koja traje više od 30 godina su: višemesečni istraživački boravak asistenta mr. Željka Tekića na izradi doktorske disertacija, priprema prijave bilateralnog projekta po konkursu Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije i DAAD-a, i poseta profesora Spatha Novom Sadu početkom septembra kada će održati uvodno predavanje na međunarodnoj konferenciji IS 2011, koju organizuje Fakultet tehničkih nauka i njegov Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment.
Izuzetno važan sastanak dekan Fakulteta je imao sa prof. dr Hans-Joerg Bullinger, predsednikom Fraunhofer-a za celu Nemačku, čije je sedište u Minhenu. Pored dogovora o zajedničkom učešću u međunarodnim projektima, glavna tema razgovora je bilo osnivanje Fraunhoferovog instituta u Srbiji, odnosno u Novom Sadu. Ovaj sastanak je predstavljao korak u pravcu konkretizacije razgovora koje su imali ministar Bozidar Đelic i profesor Bullinger u Minhenu prethodne godine sa ciljem pospešivanja
naučno-tehničke saradnje između Nemačke i Srbije.

U skladu sa strategijom širenja Fraunhofera van granica Nemačke, dogovoreni su konkretni koraci u realizaciji ovog ambicioznog projekta, a profesor Bullinger je izrazio spremnost da poseti Srbiju i Novi Sad početkom naredne godine.
Pored brojnih sastanaka, profesor Ćosić je obišao i najsavremenije naučno-istraživačke laboratorije instituta, kao i novi Tehnološki centar kompanije FESTO, sa kojom Fakultet ima dugogodišnju uspešnu saradnju.

   Prof. dr Hans-Joerg Bullinger je redovni profesor Univerziteta u Štutgartu. Počasni je doktor i profesor velikog broja univerziteta u svetu, a od 1991. godine počasni je doktor nauka Univerziteta u Novom Sadu.

   Fraunhofer je najveća neprofitna naučno-istraživačka institucija u Nemačkoj. Osnovana je 1949. godine, a trenutno ima više od 18.000 zaposlenih u više od 80 istraživačkih jedinica u Nemačkoj, Evropi, SAD i u Aziji. Godišnji budžet ove organizacije za 2010. je iznosio 1,6 milijardi eura, od čega je više od 75% ostvareno kroz saradnju sa industrijom.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.