Klasteri – značajani činioci privrednog razvoja


09.06.2011. - 00:00
Konferencija klastera Vojvodine “Klasteri – značajani činioci privrednog razvoja” u organizaciji Sekretarijata za privredu AP Vojvodine i Centra za konkurentnost i razvoj klastera Fakulteta tehničkih nauka održaće se u utorak, 14.06.2011.godine u Svečanoj sali FTN, sa početkom u 11h.

PROGRAM KONFERENCIJE:

10:30 – Registracija učesnika
11:00 – SVEČANO OTVARANJE KONFERENCIJE:

   Ištvan Pastor, potpredsednik Vlade APV, Pokrajinski sekretar za privredu
   Miroslav Vasin, Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova
   dr Ilija Ćosić, Dekan Fakulteta tehničkih nauka
   dr Slobodan Morača, Direktor Centra za konkurentnost i razvoj klastera
   11:45 – Pauza
   12:00 – Predstavljanje razvojnih projekata finansiranih od strane EU
   12:20 – Pojedinačno predstavljanje klastera
   14:00 – Pauza i osveženje
   14:15 – Otvaranje okruglog stola na temu: ZNAČAJ RAZVOJA KLASTERA ZA UNAPREĐENJE KONKURENTNOSTI PRIVREDE VOJVODINE
   15:00 – Zatvaranje konferencije i definisanje okvirnog datuma za novi sastanak

   Povezivanje preduzeća u klastere je dalo značajne rezulatate u svetu ali i kod nas, omogućavajući preduzećima da postanu značajni činioci na globalnom tržištu. Klasteri su strateški instrumenti razvoja privrede i kao takvi imaju značajnu ulogu u sveukupnom razvoju regiona.

   Klasteri imaju snažan razvojni potencijal koji se može iskoristiti u više pravaca: razvoj inovativnosti i preduzetništva, unapređenje konkurentnosti preduzeća, razvoj novih proizvoda i izlazak na globalna tržišta, otvaranja novih radnih mesta, uspostavljanje efektivnih i efikasnih struktura, snižavanje troškova poslovanja, zajednički naučno-istraživački projekata, razvoj partnerstva privatnog i javnog sektora, razvoja ljudskih resursa… Ipak, klasteri u našoj zemlji još nisu prepoznati kao značajni činioci privrednog razvoja. I dalje se malo zna o klasterima, a organi uprave, javna preduzeća, banke, razvojne institucije itd., nisu dovoljno razvili mehanizme prepoznavanja i podrške. Nisu stvoreni uslovi u kojima bi se klasteri i poslovne mreže mogle nesmetano razvijati, dobijati povoljne kredite i poreske olakšice, nisu uspostavljene savetodavne službe niti je obezbeđeno kontinualno finansiranje i stalni fondovi.

   Osnovni ciljevi konferencije su:

   1. Aktuelizacija klastera kao strateškog instrumenta razvoja privrede

   2. Promocija postojećih klastera

   3. Prikazivanja realnog uticaja klastera na privredu (ukupan obrt kapitala, broj zaposlenih itd.)

   4. Definisanje problema i mogućnosti u radu klastera

   5. Kreiranje zajedničkog saopštenja kojim će se definisati: pravci delovanja klastera i šta je to što se očekuje od organa uprave i drugih institucija da urade da bi se stvorili adekvatni uslovi za uspostavljanje i dalji razvoj klastera.

   Učesnici konferencije: predstavnici ministarstava, vlade AP Vojvodine, Univerziteta, predstavnici klastera, banaka, razvojnih agencija, javnih preduzeća i institucija.