EUROBOT Srbija 2011


27.05.2011. - 00:00
U subotu, 21. maja 2011. godine u bioskopskoj sali SPENS-a održano je 9. po redu Nacionalno takmičenje u robotici EUROBOT Srbija 2011 u organizaciji Fakulteta tehničkih nauka.

Prvo mesto osvojila je ekipa „Elektropionir“ srednje Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin” iz Novog Sada, drugo mesto pripalo je ekipi studenata i asistenata Katedre za elektroniku Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada pod nazivom „Memristor“, treće mesto zauzela je ekipa i robot Master inženjera i studenata Mehatronike Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada pod nazivom „LILY“. Prve tri ekipe sa našeg Nacionalnog takmičenja iz robotike predstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju iz robotike koje će se održati u periodu od 28. juna do 3. jula 2011. godine u ruskom gradu Astrakhan.

Ovo je najznačajnije takmičenje u robotici kod nas, a organizator je Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada. Kao i prethodnih godina, takmičenje je imalo međunarodni karakter pošto nam tradicionalno u goste dolaze ekipe sa univerziteta u Tuluzu i univerziteta u Versaju. Početak polufinalnih mečeva i samo takmičenje zvanično su otvorili rektor univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković i dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Ilija Ćosić.

Ove godine takmičenje nosi naziv “Chess’ Up”. Dakle, u pitanju je šah, ali na malo drugačiji način. Sto, na kom se održavaju utakmice, podeljen je na kvadrate (crvene i plave), nalik šahovskoj tabli. Na stolu se nalaze i polja na kojima se na početku meča nalaze figure. Roboti polaze sa svojih startnih pozicija (jedan sa crvene, a drugi sa plave) i imaju zadatak da prenose figure sa početnih pozicija na površine koje su iste boje kao i njihova startna pozicija. Robot takođe sme da pomera figure koje je protivnik postavio, izuzev zaštićene zone. Postoje tri vrste figura: pešaci, kraljevi i kraljice i svaka figura nosi različit broj poena. Na kraju meča, utvrđuje se stanje na stolu i pobednik je ona ekipa koja ostvari više poena.