PDP convention


20.05.2011. - 00:00
PDP convention – PDP4 Smart&Green je četvrti međunarodni studentski kongres grafičkih tehnologija (štampa, dizajn, fotografija, web i strip) koji se održava u periodu od 25 – 29. maja 2011. godine na Fakultetu tehničkih nauka, na Univerzitetu u Novom Sadu.

PDP convention je uz veliku želju i entuzijazam osnovan od strane grupe studenata sa Fakulteta tehničkih nauka, na Univerzitetu u Novom Sadu 2007. godine. Kroz četiri godine postojanja na kongresu su sa svojim radovima učestvovali studenti, kao i predavači iz: Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Ukrajine, Rusije, Austrije, Nemačke, Francuske, Španije, Litvanije, Belorusije, USA, Indije, Kine i Japana.

Osnovni cilj PDP convention-a jeste da poveže i umreži studente, kao i da studenti i stručnjaci razmenjuju znanja u sledećim oblastima: štampa, dizajn, fotografija, dok su od ove godine počasno mesto zauzele još dve oblasti, web dizajn i strip.
PDP convention je od studentske inicijative prerastao u brend, koji se kako u regionu tako i u zemljama Evropske unije, prepoznaje kao razvojna platforma studenata i njihovih kreativnih i inovativnih inicijativa.

Kongres grafičkih tehnologija u osnovi čine konkursi, izložbe, instalacije i postavke, kao i predavanja stručnih lica iz oblasti kojima je kongres posvećen.

Dizajn obuhvata kategorije vizuelni identitet i plakat. Pokrovitelj ovogodišnjeg konkursa iz dizajna je Green design d.o.o. iz Beograda, koji je ujedno i tema plakata, dok je za drugu kategoriju, vizuelni identitet – tema slobodna. Pobedniku konkursa DIZAJN u kategorijama Plakat i Vizuelni identitet nagradu dodeljuje Green Design d.o.o. u iznosu od 300€. Drugo i treće plasirani učesnici na navedenim konkursima nagrađuje organizator PDP Convention nagradama iznenađenja.
Fotografija je podeljena u dve kategorije, serijska i pojedinačna fotografija, i u ovim oblastima tema je ``Svet oko nas.`` Sponzori i pokrovitelji konkursa – firma Refot B i Refoto časopis dodeliće Gran pri za najbolju fotografiju ili seriju fotografija u vidu Nikon kompaktnog digitalnog fotoaparata. Ostale nagrade su: Lowepro foto-torba, godišnja pretplata na Refoto i foto-monografija “Dragoljub Tošić”.
Web konkurs je raspisan u saradnji sa Themes Kingdom, za dizajn WordPress teme. Pobedniku konkursa WEB DESIGN, za izradu početne stranice WordPress teme nagradu dodeljuje Themes Kingdom u iznosu od 100€.
Strip ima slobodnu temu. Nagradu dodeljuje Studentski kulturni centar iz Novog Sada (SKCNS). Nagrada za pobednički rad je učešće na izložbi na 5. Novosadskom STRIP vikendu u organizaciji SKCNS-a.

Na ovogodišnjem PDP convention-u predavanja će održati Daniel Young, David Carson, Ryan Pescatore & Catelijne van Middelkoop, Jamie Reid, Jean Emmanuel “Valnoir” Simoulin, Peter Anderson, Aleksa Gajić, Slavimir Stojanović, Ivana Tomanović, Nemanja Laličić, Dragan Kurucić, Hammer production – Miloš Jovanović, Peter Gregsons studio, Jovana Budošan, Dubravka Lazić, Aleksandar Kelić, MCA pro, Svetomir Jovanović i Radoš Tošković – Krojač d.o.o, Green Design d.o.o., Aleksandar Radukin i Nikola Sologub – Studio Activa, Ninja Boy Creation.

Kompanije Limundo i Krojač će se potruditi da kroz radionice studentima na zanimljiv način prikažu rad na web-u.

Na Studentskom trgu Univerziteta biće postavljena izložba radova koji su prošli selekciju, a proglašenje pobednika i dodela nagrada će se održati na ceremoniji zatvaranja, u petak, 27.05.2011. godine u Svečanoj Sali.

I ove godine očekujemo veliku posećenost studenata iz inostranstva.
Posle zatvaranja kongresa sledi žurka u organizaciji PDP-a i Limunda.
PDP convention Smart&Green žurka će se održati u petak, 27.maja 2011.god sa početkom u 22h u klubu Route 66. Na žurci nastupaju The Good Guys dj set, Dee Face, Jackie Dagger & Rasheed.

Više informacija o PDP žurci možete pogledati na www.facebook.com/home.php#!/event.php?eid=132148176859464

Ni ovaj PDP convention ne bi bio realizovan da nema podršku velikog broja prijavljenih volontera.

Sve informacije o satnici, predavačima i vestima možete potražiti na našem sajtu www.pdpconvention.com