IX Nacionalno prvenstvo u robotici – EUROBOT Srbija open 2011


19.05.2011. - 00:00
EUROBOT Srbija open 2011 – IX Nacionalno prvenstvo u robotici održava se u subotu 21. maja u bioskopskoj sali na Spens-u, sa početkom u 13 časova, a kvalifikacioni mečevi počinju u 10 časova. Ulaz je slobodan.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvuje 13 ekipa iz Srbije i inostranstva.

EUROBOT je međunarodno takmičenje mladih (pretežno studenata) iz domena robotike koje se svake godine održava u drugoj zemlji. Takmičenje je 2010-te godine bilo održano u Švajcarskoj u mestu Rapperswil, a naredno, 2011-te godine će biti održano u Rusiji u mestu Astrahan. Prvo takmičenje je održano 1994. godine sa devet ekipa iz četiri zemlje, dok je prošlogodišnje okupilo 50 ekipa iz 31 zemlje. Na takmičenju mogu da učestvuju samo po tri ekipe iz svake zemlje, što znači da one zemlje koje imaju više ekipa treba da organizuju svoja izborna takmičenja (Nacionalne kupove) na kojima će biti izabrani najbolji. U ovom trenutku nacionalna takmičenja imaju samo Francuska, Švajcarska, Belgija, Španija, Nemačka, Austrija, Češka i mi. Svakako je najimpresivnije francusko nacionalno takmičenje na kojem učestvuje oko 200 ekipa. Mi smo na EUROBOT takmičenju učestvovali već 8 puta i uvek imali zapažen uspeh (2003. godine smo osvajili 5-to mesto u Evropi, dok su 2006-te godine naše tri ekipe zauzele 3-će, 6-to i 11-to mesto, što nas svrstava u red veoma uspešnih zemalja). Nacionanlna takmičenja imamo već šest godina i naredno će biti sedmo. Na našem ovogodišnjem Nacionalnom kupu će ušestvovati 12 ekipa, a kao gosti učestvuju i ekipe SUPAERO sa univerziteta u Tuluzu iz Francuske koja je 2004. godine bila prvak Evrope i ekipa univerziteta u Versaju.

Takmičenje se odvija tako što se svake godine pravi robot sa potpuno novim karak-terstikama. Naime, sudijski komitet EUROBOT -a u septembru formuliše zadatak radi čijeg rešavanja ekipe tokom naredne godine treba da realizuju robote.

Ove godine je zadatak sledeći: Na stolu dimenzija 2h3 metra se nalazi veliki broj slučajno raspoređenih diskova koji predstavljaju šahovske figure (pešake) i po dve figure koje predstavljaju kralja i kraljicu. Zadatak robota je da skuplja diskove i da ih slaže jedan na drugi i ostavlja na polja određene boje koja mu je određena pre početka meča. Ako se na vrhu konstrukcije nalazi kralj ili kraljica broj poena se uvećava. Pobednik je onaj robot koji tokom meča koji traje 90 sekundi složi više validnih konstrukcija i time osvoji veći broj poena.
Važno je da se napomene da su tokom meča roboti potpuno autonomni, kako u energetskom tako i u upravljačkom smislu, i da posle starta potpuno sami obavljaju zadatak i rešavaju sve nastale situacije.

Realizacija ovakvih uređaja je veoma ozbiljan i složen zadatak pa studenti ulože veliki napor da bi ih doveli do takmičarskog nivoa.