Noć istraživača 2011


18.04.2011. - 00:00
FTN je i ove godine dobio FP7 projekat „Researcher’s night”.Noć istraživača predstavlja najveću i najzabavniju promociju nauke i naučnika na svetu. To je jednodnevni spektakl koji se održava istog dana u celoj Evropi.

„Noć istraživača“ predstavlja najveću i najzabavniju promociju nauke i naučnika na svetu. To je jednodnevni spektakl koji se održava istog dana u celoj Evropi. Projekat je pokrenut na evropskom nivou 2005. godine u okviru Šestog okvirnog programa Evropske unije (FP6). Noć istraživača predstavlja zabavno-edukativnu promociju rada i života naučnika i demistifikuje nauku kao bauk kojim se bave tek retki. Ciljna grupa kojoj je projekat namenjen obuhvata najširu populaciju svih starosnih doba i obrazovnih profila. Aktivnosti su obrazovno-zabavnog karaktera i cilj im je da omoguće posetiocima da bolje upoznaju naučnike i nauku, kao i da samostalno istražuju. Sve to je začinjeno dobrim provodom, veselom atmosferom i mnoštvom mladih ljudi.
Noć istraživača se svake godine održava četvrtog petka u septembru. Ove godine to je 23. septembar.

U 2010. godini Noć istraživača je organizovana na 600 lokacija u 250 gradova u 33 evropske države. Srbija se 2010. godine pridružila ovom velikom projektu i bila jedna od 33 zemlje u kojoj je organizovana Noć istraživača, a Novi Sad jedan od 250 gradova u Evropi i jedini u Srbiji u kome je održana ova manifestacija. Na samo jednoj lokaciji u Novom Sadu, u programu je uživalo 9.000 posetilaca. Tokom 9 sati izvedeno je 45 eksperimenata i demonstracija, održano 5 takmičenja, jedan koncert i predstava za decu. Učestvovalo je 163 istraživača – od redovnih profesora do studenata master studija. Svi programi su bili besplatni!
Ove godine „Noć istraživača“ biće održana u Novom Sadu, Zrenjaninu i Subotici, 23. septembra 2011.godine. Posetioce očekuju: eksperimenti, takmičenja, demonstracije, igrice, animatori, predstave, DJ-evi, koncerti i još mnogo toga.
Pratite najave putem naše stranice na Facebook-u:
„NOĆ Istraživača – Srbija“
www.facebook.com/pages/NO%C4%86-Istra%C5%BEiva%C4%8Da-Srbija/165904500129565?sk=wall

Organizatori:
Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad
Prirodno matematički fakultet, Novi Sad
Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – EESTEC LC Novi Sad
Kreativno edukativni centar
Viša tehnička škola, Subotica
Visoka tehnička škola strukovnih studija,
Zrenjanin

Za više informacija posetite: ec.europa.eu/research/researchersnight i www.nocistrazivaca.rs
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.