Aleksandar Anđelković – dobitnik prestižne Ashrae stipendije za 2011/2012


15.03.2011. - 00:00
Aleksandar Anđelković, asistent na Departmanu za Energetiku i toplotnu tehniku Fakulteta tehničkih nauka dobitnik je prestižne Ashrae stipendije za 2011/2012. godinu

Tradicionalno, od 1968. godine, ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating, and Air-Conditioning Engineers) nagrađuje najbolje diplomirane studente, obezbeđujući im godišnju stipendiju (Graduate Student Grant-In-Aid Award Program) u iznosu od 10.000 dolara. Program kroz koji je do sada nagrađeno preko 500 studenata širom sveta organizovan je od strane ASHRAE Research Administration Committee (RAC) i namenjen je isključivo za edukaciju i profesionalno usavršavanje studenata koji nastavljaju svoje istraživanje u skladu sa ASHRAE Strategijskim planom 2010-2015. (ASHRAE Research Strategic Plan 2010-1015).
Cilj dodeljivanja pomoći je podsticanje izvanrednih studenata da se aktivno uključe u istraživački program ASHRAE-a, da započnu svoje karijere aktivnim angažmanom i doprinosom kroz ovo društvo. Kriterijumi za izbor stipendista su veoma strogi a između ostalog podrazumevaju ocenjivanje nekoliko segmenata, među kojima su uspeh na akademskim studijama, kvalitet i značaj istraživačkog projekta koji je prijavljen, plan objavljivanja rezultata istraživanja, preporuka od strane mentora i sveobuhvatna procena potencijala za buduće angažovanje studenta u aktivnostima u okviru društva.
Prestižnu stipendiju do sada su dobila dva studenta iz Srbije, Jelena Srebrić i Atila Novoselac. Jelena danas radi na Američkom univerzitetu Penn State University, dok Atila radi na University of Texas. Međutim, ove godine sve je obradovala vest da je doktorant Fakulteta tehničkih nauka, Aleksandar Anđelković treći student koji je svojim dosadašnjim radom zaslužio epitet stipendiste ASHRAE. Na ovogodišnjem konkursu bilo je prijavljeno ukupno 66 projekata, od kojih je 22 nagrađeno. U konkurenciji najboljih svetskih univerziteta (University of California – Berkeley, University of Texas, Texas A&M University, University of Maryland, Purdue University, Georgia Institute of Technology…), Aleksandar je sa svojim projektom osvojio epitet najboljeg. Kao autoru projekta koji je dobio najviše ocene, Aleksandru je pripalo dodatno priznanje i počast da bude podržan i od ASHRAE Life Member Club-a za 2011-2012 godinu.
Tema projekta, odnosno doktorske disertacije, je “Development of an Integrated Building Design Model by Coupling Building Energy Similation and Computional Fluid Dynamics”. Nastala je u saradnji sa mentorima profesorima Branislavom i Marijom Todorović, a praktična realizacija projekta biće urađena na primeru simulacije dvostrukih fasada.
Podsećanja radi, Aleksandar je, uz mentorstvo profesora Branislava Todorovića 30. novembra 2009. godine osnovao studentski ogranak ASHRAE na Univerzitetu u Novom Sadu čiji je i prvi predsednik. Od tada se aktivno bavi promocijom ASHRAE aktivnosti u Dunavskom regionu i koordinira radom studenata koji su zainteresovani za učešće u brojnim značajnim projektima pod patronatom ASHRAE udruženja.
Prema njegovim rečima, vest o stipendiji ga je iznenadila ali u isto vreme i veoma obradovala jer će novac od stipendije sada moći da iskoristi za nabavku literature, softvera i tehnike koja će mu omogućiti brži i bolji rad na pisanju doktorske teze za koju se nada da će naići na dobar odjek u ovom udruženju i da će mu omogućiti dobar početak uspešne karijere koju mu stručnjaci ASHRAE svakako predviđaju.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.