Studenti FTN osvojili IV mesto (Rising Star) na ASHRAE Student Design Competition 2010


21.02.2011. - 00:00
U okviru svetskog takmičenja, koje je organizovalo ASHRAE – The American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers, studenti Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu osvojili su četvrto mesto ili titulu Rising Star. Rad je učestovao u okviru takmičenja Integrisano, održivo projektovanje u zgradarstvu (Integrated Sustainable Building Design). Zadatak projekta je bio da se uradi idejno rešenje bolnice (Ginsburg Tower), kako bi potrošnja energije u objektu bila nulta. Korišćeni su svi najsavremeniji metodi održivog projektovanja u sistemima za klimatizaciju, grejanje i hlađenje – KGH (toplotne pumpe, solarni paneli i ostali obnovljivi izvori energije) integrisano sa arhitekturom i automatskim upravljanjem objekta.

Prva četiri mesta zauzeli su sledeći univerziteti: 1. Lawrence Technological University, 2. University of Kansas, 3. University of Georgia i 4. University of Novi Sad (Rising Star).

Takmičarski tim činili su sledeći studenti:
Mašinstvo (toplotna tehnika): Milovanović Nenad, Samardžić Bojan i Tomašev Vladimir,
Arhitektura: Emil Bob,
Automatika: Lazar Milović i Saša Stamenković
Mentor rada: Aleksandar Anđelković, asistent Fakulteta tehničkih nauka.

Nagradu i priznanje takmičarski tim preuzeo je na međunarodnoj konferenciji 2011 ASHRAE Winter Conference „Zero Energy Design – A Safe Bet“ koja je održana od 29. januara do 2. februara 2011. godine u Las Vegasu, SAD. Ova konferencija zajedno sa sajmom tehničke opreme predstavlja najveće i najprestižnije svetsko okupljanje stručnjaka iz oblasti grejanja, klimatizacije i hlađenja.

Ovo predstavlja veliko priznanje za Fakultet tehničkih nauka, kao i za rad sa studentima, koji svoje studije završavaju primenom najnovijih dostignuća u oblasti tehnike.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.