Seminar – Bolonjski proces i licence inženjera u Srbiji


11.02.2011. - 00:00
Seminar “Bolonjski proces i licence inženjera u Srbiji” održaće se u petak, 18. februara 2011. godine u 11 časova u Svečanoj sali FTN u organizaciji Tima stručnjaka za reformu visokog obrazovanja (HERE team) i FAKULTETA TEHNIČKIH NAUKA Univerziteta u Novom Sadu.

PROGRAM:

Pozdravna reč:

   Prof. dr Ilija Ćosić, dekan Fakulteta tehničkih nauka
   Prof. dr Miroslav Vesković, rektor Univerziteta u Novom Sadu
   Prof. dr Radivoje Mitrović, državni sekretar Ministarstva prosvete
   Prof. dr Miloš Nedeljković, državni sekretar Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj

Predavanja:

   Prof. dr Vera Dondur ‘’Pregled studijskih programa i institucija u Srbiji na kojima se školuju inženjeri’’
   Prof. dr Dragoslav Šumarac ‘’Stručni ispit i lincence inženjera u Srbiji’’
   Prof. dr Jonjaua Ranogajec, prof. dr Mikloš Biro, Jasmina Biro, Helena Hiršenberger ‘’Kreiranje studijskih programa polazeći od kompetencija’’

• Diskusija

• Koktel (Klub nastavnika)

Polazna ideja za organizaciju seminara je iniciranje konstruktivnog razgovora i definisanje zajedničkih predloga za dalje aktivnosti na usklađivanju znanja koja se stiču tokom univerzitetskog obrazovanja inženjera i realnih potreba struke u praksi.
Tokom panel diskusija učesnici će izlagati o kompetencijama inženjera, kako stiču znanja kroz obrazovni proces, koja su specifična znanja potrebna za uspešan rad u praksi i na koji način se mogu povezati studijski programi sa zahtevima tržišta rada u inženjerskim profesijama. Posebna pažnja će biti data licenciranim profesijama, prikazaće se aspekt licenci i stručnih ispita polazeći od kriterijuma za kvalitetno stručno poslovanje inženjera i uporediće se sa ishodima učenja studijskih programa inženjerstva.

Cilj je postizanje boljeg razumevanja od strane svih korisnika, fakulteta sa jedne strane i tržišta rada sa druge, a potom i postizanje boljih veza između kompetencija koje stiču studenti i potreba profesije u praksi