Konferencija DOGS 2010 – Digitalna obrada govora i slike


15.12.2010. - 00:00
Plenarna sednica naučno-stručne konfe¬rencije DOGS biće održana u petak, 17.12.2010. od 13 do 14 časova u hotelu “NORCEV” na Iriškom vencu. Po prvi put na ovim prostorima, voditelj sednice biće govorna mašina.

Konferencija DOGS (Digitalna obrada govora i slike) predstavlja je¬din¬stveni naučno-stručni skup koji okuplja oko 100 stručnjaka iz Srbije i susednih država koji se bave tehnikama digitalne obrade signala, pre svega obrade govora, slike i biomedicinskih signala.

Program plenarne sednice:

   Pozdravna reč rektora UNS, prof. dr Miroslava Veskovića, i predstavnika zvaničnih institucija Srbije, Vojvodine i Novog Sada
   Predavanje: “Unapređenja sintetizatora govora na osnovu teksta na srpskom jeziku”
   Demonstracija: “Prve primene govornih tehnologija na srpskom govornom području”

DOGS 2010 je osma po redu konferencija, koja prikazuje stanje istraživanja i pravce razvoja u digitalnoj obradi signala. Tradicionalno se na ovoj konferenciji predstavljaju radovi iz digitalne obrade govora, slike i biomedicinskih signala. Cilj ove konferencije je da na jednom mestu okupi što više ljudi koji se bave istraživanjem i primenom digitalne obrade signala. Konferencija će se održavati u hotelu “Norcev” na Iriškom vencu, od 16. do 18. decembra 2010. godine. Prethodne konferencije održane su 1996. u Novom Sadu, 1998. na Fruškoj gori, 2000. u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima, 2002. u dvorcu Dunđerskih pored Bečeja, 2004. u Somboru, 2006. u Vršcu i 2008. u Kelebiji. Ova konferencija je po svom programskom opredeljenju jedinstvena na prostorima bivše Jugoslavije. Među temama se tradicionalno ističu govorne tehnologije, izazovan problem veoma zavisan od jezika. Govorne tehnologije omogućavaju očuvanje jezika kroz primene u raznim korisničkim servisima, a izuzetno su značajne i za osobe sa oštećenjem vida ili sluha.

PROGRAMSKE OBLASTI KONFERENCIJE

   Digitalna obrada govora: produkcija i percepcija govora, fonologija i fonetika, patologija govora, govorne tehnologije (analiza i sinteza govora, prepoznavanje govora, identifikacija i verifikacija govornika), kodovanje i prenos govora, kriptozaštita govora, redukcija šuma, analogni i digitalni sistemi za obradu govora, implementacija i primene (komunikacije, računarska telefonija, itd.), ostalo.
   Digitalna obrada slike: kodovanje i prenos slike, analiza i segmentacija slike, linearno i nelinearno filtriranje i restauracija slike, modelovanje i reprezentovanje slike, digitalne transformacije, detekcija i estimacija pokreta, multimedijalne aplikacije, implementacija i primene (komunikacije, robotika, kontrola, itd.), ostalo.
   Digitalna obrada biomedicinskih signala: Linearna i nelinearna obrada 1-D biomedicinskih (kardiovaskularnih, nervnih…) signala. Dekompozicija, transformacije. Biomedicinske slike. Medicinska statistika.

Više informacija o konferenciji DOGS nalazi se na web sajtu: www.ftn.uns.ac.rs/dogs/