Studenti FTN-a pokazali veliku stručnost u Kraljevu


15.12.2010. - 00:00
Šef departmana za građevinarstvo prof. dr Vlastimir Radonjanin, prof. dr Đorđe Lađinović, prof dr Milan Trivunić, asistent Ranko Okuka organizovali su trodnevnu akciju procene štete u Kraljevu. Naime, 28 studenata koji su na master studijama, profesori i asistenti sa Departmana za građevinarstvo, zatim 15 stručnjaka i osam dobrovoljaca koji su angažovani po privatnim firmama i poseduju lincencu za projektovanjei izvođenje objekata radili su kao trećestepena komisija čiji su izveštaju validni u nadležnom ministarstvu.

Izuzetno znanje
Prema rečima asistenta Ranka Okuke po dolasku u Kraljevo organizatori akcije prvo su otišli u krizni štab gde su napravili planove i skice za teren, a dobili su i vodiče kako bi timovi na što jednostavniji način mogli da obiđu što više kuća. – Mi smo dobili centralni deo grada Kraljeva koji je ujedno i najviše oštećen. Akcija je sva tri dana počiljala u šest ujutru i trajala dok ne padne mrak. Odlazili smo na zborno mesto ispred kriznog štaba i odatle smo se rapoređivali u grupe, te odlazili do objekata – kaže Okuka. Profesori koji su ujedno i vrhunski stručnjaci u aseizmici ustanovili su da je bilo veoma nekarakterističnih oštećenja koja nisu očekivali. Naime, od četiri kuće koje su građene indentično, tri su bile neoštećene, a jedna je bila totalno uništena. Ranko Okuka ističe da su se studenti FTN-a pokazali više nego spremni, toliko da profesori nisu mogli da veruju da masteri građevinarstva poseduju toliko znanje. – Takva marljivost, ozbiljnost u radu, profesionalizam na terenu i poslušnost zaista je za svaku pohvalu. Mi ćemo njima sigurno ovaj rad priznati kroz seminarske radove, i delove ispita – izričit je Ranko Okuka.

Zahvalnost meštana
Ekipu bi kod oštećenog objekta dočekao predsednik kućnog saveta i sa njim bi razgledali i procenjivali zgradu. Radili su skicu objekta, fotografisali sa spoljašnje i unutrašnje strane, kompletno pregledali konstrukcije kako bi se ustanovilo koliko je objekat oštećen. Sa materijalom ekipe su se vraćale u hotel „Termal“ u kojem su odseli i u konferencijskoj sali svaka ekipa bi obrađivala i prezentovala svoje zapisnike sa terena. Asistent Ranko Okuka kaže da su meštani bili zatečeni, jer su izgubili svaku nadu da mogu da dobiju ovakvu vrstu pomoći koja im je pre svega najpotrebnija. – Pitali su se kakva to komisija dolazi iz Novog Sadu, jednostavno nisu mogli da veruju da su dobili najbolju moguću stručnu volontersku pomoć – naglašava Okuka i dodaje da su još uvek u stalnom kontaktu sa kriznim štabom u Kraljevu i da je u planu da se organizuje još jedna akcija, ali na mnogo većem nivou. Ovu akciju je u potpunosti podržao Fakultet tehničkih nauka koji je za sve učesnike obezbedio prevoz i užinu, a opština Kraljevo pobrinula se za smeštaj i hranu.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.