Bronzana medalja za FTN na Sajmu inovacija u Seulu


14.12.2010. - 00:00
Na Koreanskom sajmu inovacija u Seulu (od 2. do 5 decembra 2010. godine) Fakultet tehničkih nauka je dobio bronzanu medalju za prikazanu inovaciju pod nazivom: Površinski karotažni sistem sa sondama za merenje protoka i temperature.

Sistem je namenjen za merenja i akviziciju podataka u istažnim busotinama za vodu a uz tehnička poboljšanja može da se primenjuje i u bušotinama za naftu ili gas. Svrha merenja i analize dobijenih podataka je da bi se ustanovilo u kojim opsezima se nalaze slojevi koji su od interesa za eksploataciju. Sistem je razvijen u okviru projekta Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj TR-11006 ‘’Razvoj sistema i instrumenta za istraživanje vode, nafte i gasa’’. Rukovodioc projekta je dr Miloš Živanov. Na razvoju pomenutih uređaja najviše su radili mladi istraživači, studenti doktorskih studija, od kojih se posebno ističu: Miodrag Brkić, Vladimir Milosavljević, Živorad Mihajlović, Đorđe Obradović, dr Miloš Slankamenac, Vladimir Rajs i dr. Uređaji su rađeni u saradnji sa preduzećem Novilog. U toku rada na ovom projektu publikovano je više radova na konferencijama, u časopisima i 7 tehničkih rešenja.

Ovi urađaji su našli primenu u našim specijalizovanim preduzećima: Naftagas AD, Geolog, Beograd, Balkan Geologija, Novi Sad, Atlas GIP, Ploešti Rumunija, Aquanova i Hotwell Austrija.

Priznanje je dobijeno za dve celine:
1. Površinska jedinica koju čine akvizicioni elektronski sistem (kofer ili rek) i laptop/PC računar. Na laptop/PC računaru se pokreće softver za upravljanje sistemom – WELL SCAN.

2. Set sondi koje se upotrebljavaju prilikom merenja. Osnovni tipovi sondi koje proizvodimo i koje se primenjuju prilikom merenja su:

   Temperatura
   Sonda za merenje protoka fluida

Pored navedenih uređaja razvijene su i drugi uređaji:

   Sonda za merenje nagiba i orjentacije bušotine
   Gamma sonda
   Gamma-SPR-SP
   Gamma spektrolog
   Elektrolog sonda
   Konduktiviti sonda,
   i drugi.

   Prednosti:

   Sistem je lako prilagodljiv na sve tipove starijih sistema koji su se nalazili u upotrebi, lak je za korišćenje a pruža širok spektar mogućnosti jer se mogu koristiti sve do sada poznate metode za analizu litologije sastava zemljišta.

   Sistem je baziran na modularnom principu, poput kartica u PC računarima tako da je module moguće lako menjati a samim tim je prilagodjenje sistema različitim potrebama veoma lako i brzo. Moguće je prilogoditi razlicite tipove sondi na sistem po potrebi. Takođe, pouzdanost i robusnost sistema daju preporuku jer je u dosadašnjim primenama sistem pokazao dobre osobine.

   Sve bitne izlazne informacije iz sistema čuvaju se po već ustaljenim standardima i formatima koji su opšte prihvaćeni u svetu tako da je rezultate moguće analizirati u standardnim softverskim rešenjima koja se nude na tržištu.