ISWA Beacon konferencija – Svečano otvaranje


06.12.2010. - 00:00
Međunarodna konferencija ISWA Beacon 2010 – “Javno – privatno partnerstvo i opasan otpad u zemljama u razvoju u regionima Jugoistočne Evrope, Srednjeg Istoka i Mediterana“, biće otvorena u sredu 8. decembra 2010. godine sa početkom u 10 časova u Velikoj sali Master centra Novosadskog sajma, u organizaciji Međunarodne asocijacije za upravljanje otpadom-ISWA, Srpske asocijacije za upravljanje otpadom-SeSWA, Pokrajinskog sekretarijata za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo i Departmana za Inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu Fakulteta tehničkih nauka.

PROGRAM SVEČANOG OTVARANJA:
08.12./10 časova/MASTER CENTAR-VELIKA SALA/NOVOSADSKI SAJAM:

POZDRAVNE REČI:

   Dr Miladin Avramov, Državni sekretar, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije
   Dr Nevenko Herceg, Ministar, Federalno Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH
   Nakon svečanog otvaranja, prvo predavanje u okviru ISWA Beacon konferencije održaće Jeff Cooper, predsednik Međunarodne asocijacije za upravljanje otpadom-ISWA na temu: „Klimatske promene i čvrsti otpad“.

   Konferencija će obuhvatiti sledeće teme: Javno – privatno partnerstvo (PPP), Opasan otpad, Medicinski otpad i Upravljanje otpadom: Studije slučaja- Povraćaj novca u sistemu ambalažnog otpada i elektronskog otpada.

   Prvi put, organizatori kao prateću manifestaciju priređuju Izložbu SeSWA Expo – prezentaciju kompanija iz oblasti komunalne opreme, usluga i projekata. Veliki broj kompanija će uzeti aktivno učešće na Izložbi SeSWA Expo i tako na neposredan način predstaviti program svojih proizvoda i usluga: LaFarge, JKP Medijana – Niš, Brantner, Huesker, itd. Izložba SeSWA Expo će biti postavljena u Auli Master centra Novosadskog sajma.

   Strateško planiranje i uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom u vremenu prilično ograničenih finansijskih sredstava je od izuzetno velike važnosti za realizaciju projekata u oblasti upravljanja otpadom i zaštite životne sredine. Izgradnja regionalnih deponija i regionalna organizacija sistema upravljanja otpadom, sanacija postojećih deponija, primena novih tehnologija iskorišćenja otpada, smanjenje troškova adekvatnog upravljanja otpadom samo su neke od tema kojima će se stručnjaci baviti na konferenciji.

   ISWA Beacon konferencija se uspešno pozicionirala u regionu kao jedan od najznačajnih događaja iz oblasti upravljanja otpadom i zaštite životne sredine. Konferencija doprinosi edukaciji stručne javnosti, pre svega inženjera i lica zaposlenih u komunalnim preduzećima, gradskim i opštinskim upravama, kao i projektantima iz oblasti upravljanja otpadom u cilju stvaranja uslova za strateško planiranje u oblasti upravljanja otpadom u regionu.