Obuka predstavnika lokalnih samouprava – Energetska efikasnost -


03.12.2010. - 00:00
U okviru međunarodnog projekta Ener-Supply: energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije – politika podrške energetike na lokalnom nivou (Project SEE AF/A/037/2.4/X – ENER-SUPPLY: ENergy Efficiency and Renewables – SUPporting Policies in Local level for EnergY) od 6. do 10. decembra 2010. godine na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, održaće se obuka predstavnika lokalnih samouprava sa temom: “Energetska efikasnost: snabdevanje energijom, energetski odit i energetski bilans”.

Predavači su stručnjaci u pomenutim oblastima: Danijele Forni sa Politehničkog univerziteta iz Markija i Italijanske federacije za racionalno korišćenje energije (FIRE), Italija, Marko Kaponigro, rukovodilac projekta i predstavnik opštine Potenca i Konstantinos Patlitzianas iz Centra za obnovljive izvore energije i čuvanje (CRES), Grčka.

Projekat je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine.

Projekat ENER-SUPPLY finansira se sredstvima programa Transnacionalne saradnje Jugoistočne Evrope. To je zajednički projekat 14 partnera iz 11 zemalja Jugoistočne Evrope, na čelu sa Opštinom Potenca iz Italije. Projekat je počeo u aprilu 2009. godine, a završava u martu 2012. godine.

Najvažniji ciljevi projekta su:

   Razvoj sposobnosti lokalne uprave u oblasti EE (energetske efikasnosti), uključujući energetske audite u stambenom sektoru i industriji, Studije izvodljivosti za mere EE, finansijske izvore i šeme finansiranja, sisteme upravljanja energijom, EU legislative i razvoj EE akcionih planova.
   Razvoj sposobnosti lokalne uprave u oblasti OIE, uključujući Studije izvodljivosti, finansijske izvore i šeme finansiranja, mape potencijala OIE, EU legislative i razvoj akcionih planova za korišćenje OIE.
   Privlačenje privatnih i javnih investicija za korišćenje OIE i EE u odabranom području.
   Projekat uključuje izradu mapa OIE i EE, kao i Studije izvodljivosti. Izradom mapa potencijalnih OIE i EE prepoznavaće se mogućnosti koje su najinteresantnije i koje najjviše obećavaju za investiranje u OIE i EE. Odabrane investicije će se detaljnije analizirati u Studiji izvodljivosti koja uključuje tehničke i ekonomske specifikacije, analizu uticaja na životnu sredinu, analizu zakonodavnih ograničenja, te mogućnosti finansiranja. Akcioni plan za predmetno područje, baziran na preliminarnoj analizi trenutne situacije, biće uspostavljen uz pomoć bliske saradnje sa lokalnim vlastima.