Akreditovana Laboratorija za monitoring deponija, otpadnih voda i vazduha na FTN


16.11.2010. - 00:00
Laboratorija za monitoring deponija, otpadnih voda i vazduha Fakulteta tehničkih nauka Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu akreditovana je 5. novembra 2010. godine odlukom Akreditacionog tela Srbije (ATS).
Za više informacija možete pogledati internet stranicu ATS-a: www.ats.org.rs.
Laboratorija za monitoring deponija, otpadnih voda i vazduha otvorena je 17. decembra 2008. godine. Atomski apsorpcioni spektrofotometar, UV-VIS spektrofotometar, mobilni gasni hromatograf, aktivni uzorkivač ambijentalnog vazduha, analizator deponijskih gasova, multiparametarski uzorkivač otpadnih voda, set GPS uređaja, samo su neki od renomiranih proizvođača koji labaratoriju čine specijalizovanom za kompletnu, sveobuhvatnu analizu deponijskih procednih gasova, ali i detekciju i kvantifikaciju neorganskih i organskih polutanata u ambijentalnom vazduhu.
Povodom izlivanja oko 700.000 kubnih metara hemijskog otpada, usled havarije na rezervoaru u jednoj fabrici za preradu aluminijuma u zapadnoj Mađarskoj, za koji postoji opasnost da bi mogao da dospe u Dunav, ekipa Prve srpske televizije zajedno sa saradnicima iz Laboratorije za monitoring deponija, otpadnih voda i vazduha Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu Fakulteta tehničkih, izvršila je uzorkovanje vode iz Dunava i na licu mesta odredila pH vrednost i elektroprovodljivost vode, indikatore zagađenja vode toksičnim muljem.
Uzorak vode odnešen je na dalju analizu u Laboratoriju za monitoring deponija, otpadnih voda i vazduha Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu. U periodu od 24 časa određeni su ukupni koncentracioni nivoi teških metala u uzorcima. Nakon izvršene digestije donetih uzoraka izvršeno je merenje koncentracija teških metala na atomskom apsorpcionom spektrofotometru sa hidridnom tehnikom za živu i arsen.
Analizirano je 15 parametara od čega se 7 parametara odnosilo na teške metale. Rezultati analize kvaliteta vode iz Dunava, koju je ekipa Prve radila sa stručnjacima Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu iz Novog Sada, pokazali su da su svi parametri ispod vrednosti maksimalno dozvoljene koncentracije, osim u slučaju olova i žive čije su se vrednosti koncentracionih nivoa našle na granici druge klase voda. Dobijeni rezultati su bili očekivani, a porast koncentracije zagađujućih supstanci predviđa se u periodu obilnijih padavina i topljenja snega, kada se očekuje dolazak toksičnog mulja do vodotoka, zbog čega je neophodno vršiti kontinualni monitoring kvaliteta vode iz Dunava.

Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu
www.izzs.uns.ac.rs
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.