Predavanje: Obnova manastira Hilandar posle katastrofalnog požara 2004. godine


09.11.2010. - 00:00
University of Novi Sad ASHRAE Student Branch, organizuje predavanje na temu: “Obnova manastira Hilandar posle katastrofalnog požara 2004. godine”, u petak 12. novembra 2010. godine u Zbornici FTN-a sa početkom u 12:00 časova koje će održati g-din. Žika Perišić, dipl.ing. mašinstva ASHRAE FELLOW MEMBER.

Namera nam je da ovim predavanjem prisutne upoznamo i zainteresujemo za dalju sudbinu ove naše najveće riznice koja je i neodvojivi deo svetske kulturne baštine. Poseban osvrt u ovom predavanju biće projektovanje i izvedba klimatizacije hilandarske riznice. U ovoj prostoriji čuvaju se Sveti predmeti i kao takva zahteva specijalne uslove. Sam način projektovanja i izvođenja radova zahtevao je veliko iskustvo te predstavlja pravo inženjersko umeće.
Obnova manastira Hilandara nakon požara od 2004. godine po obimu i načinu realizacije predstavlja jedinstveni poduhvat u 21. veku – to je ujedno veliki graditeljski, duhovni i ekonomski poduhvat.
Programom obnove svetog manastira Hilandara predviđa se obnova oštećenih objekata, njihova zaštita i revitalizacija i očuvanje neprocenjive i jedinstvene kulturne baštine srpskog naroda za buduće generacije.
Pored osnovnih informacija o Svetoj Gori i manastiru Hilandaru, njegovom istorijskom i kulturnom nasleđu, pređašnjem izgledu, samom požaru i oštećenjima objekata, mnogobrojnim fotografijama biće prikazan hronološki tok obnove samog manastira (od 2004. do 2010 godine), izgradnja neophodne infrastrukture za njegov život i obavljanje radova, kao i obnavljanje manastirske ekonomije – budući da je posle požara manastir znatno zavisio od spoljne pomoći u svakom pogledu.