Programi za stipendiranje studija u EU


22.10.2010. - 00:00
Tempus kancelarija iz Beograda održala je prezentaciju Erasmus Mundus stipendija u svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka pod naslovom “Stipendije za studente iz Srbije za studiranje u Evropskoj uniji i poslediplomski programi razmene”.

Predavanju je prisustvovalo preko 200 studenata Novosadskog Univerziteta. Nakon prezentacije usledila je sesija sa pitanjima, na kojoj su studenti mogli da dobiju informacije iz prve ruke od ljudi iz Tempus kancelarije, Kancelarije za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu i novoformirane Službe za međunarodnu saradnju Fakulteta tehničkih nauka.

Za one koje koji nisu prisustvovali prezentaciji i žele više informacija o programima mobilnosti sa Evropskom Unijom mogu se više informisati u Službi za međunarodnu saradnju FTN-a.
Takođe predlažemo da posete sledeće web stranice:

   www.tempus.ac.rs/sr/erasmus-mundus/za-studente/mogucnosti-za-studente/

Konkursi za Erasmus Mundus master programe su otvoreni od septembra do kraja godine, ali treba obratiti pažnju, jer svaki program definiše preciznije svoje rokove prijavljivanja. Stipendija za master studente je 1000 evra mesečno, a obezbeđeni su i zdravstveno osiguranje, putni troškovi i sl.

Takođe postoje za doktorski Erasmus Mundus
programi koji traju oko 4 godine i stipendije se kreću od 1400 do 2800 evra mesečno.

Studenti iz Srbije imaju mogućnost da deo
svojih dodiplomskih i poslediplomskih ili cele poslediplomske studije provedu studirajući na nekom od univerziteta iz Evropske unije. Za njih su namenjena dva programa razmene i stipendiranja: Basileus i JoinEU-SEE projekti. Na istoj stranici možete naći informacije o još dva programa razmene čija su ciljna grupa: studenti, nastavno naučno osoblje, svršeni studenti našeg Univerziteta, kao i socijalno ugrožene grupe. Bitno je da se Fakultet sa kojim želite da sarađujete nalazi u konzorcijumu (mreži) ova dva programa. Bitno je napomenuti da u okviru ova dva programa postoji više vrsta mobilnosti (od odlazaka na mesec dana, celog semestar pa do pohađanja celog master programa na stranoj instituciji).

   www.s4wb.eu

Na ovoj veb stranici je specijalan pretraživač za stipendije za zemlje zapadnog Balkana (scolarships for Wester Balkans) gde možete kao kriterijum pretrage da tačno unesete zemlju i nivo studiranja tj. saradnje koji Vas interesuje.

   www.uns.ac.rs/sr

Takođe u odeljku za međunarodnu saradnju na stranici Univerziteta u Novom Sadu možete više informacija o programima u kojima učestvuje naš Univezitet.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.