Obuka predstavnika lokalnih samouprava


21.09.2010. - 00:00
U okviru međunarodnog projekta Ener-Suplaj: energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije – politika podrške energetike na lokalnom nivou (Project SEE AF/A/037/2.4/X – ENER-SUPPLY: ENergy Efficiency and Renewables – SUPporting Policies in Local level for EnergY) od 27. septembra do 1. oktobra 2010. godine na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu održaće se obuka predstavnika lokalnih samouprava sa temom: Obnovljivi izvori energije – biomasa, geotermalna energija, vetar, mali hidroenergetski potencijali i ekonomski aspekti.

Predavači na ovom seminaru biće eminentni stručnjaci u pomenutim oblastima.

Projekat ENER-SUPLAJ finansira se sredstvima programa Transnacionalne saradnje Jugoistočne Evrope. To je zajednički projekat 14 partnera iz 11 zemalja Jugoistočne Evrope, na čelu sa Opštinom Potenca iz Italije. Projekat je započet u aprilu 2009. godine, a završetak je planiran za mart 2012. godine.

Najvažniji ciljevi projekta su:

   Razvoj sposobnosti lokalne uprave u oblasti EE (energetske efikasnosti), uključujući energetske audite u stambenom sektoru i industriji, Studije izvodljivosti za mere EE, finansijske izvore i šeme finansiranja, sisteme upravljanja energijom, EU legislative i razvoj EE akcionih planova.
   Razvoj sposobnosti lokalne uprave u oblasti OIE, uključujući Studije izvodljivosti, finansijske izvore i šeme finansiranja, mape potencijala OIE, EU legislative i razvoj akcionih planova za korišćenje OIE.
   Privlačenje privatnih i javnih investicija za korišćenje OIE i EE u odabranom području.

Projekat je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine.

Koordinator projekta za Univerzitet u Novom Sadu i kontakt osoba je dr Maša Bukurov na e-mnail: mbukurov@uns.ac.rs