OISTAT i Digitalni pozorišni rečnik u Srbiji


16.09.2010. - 00:00
S.Cen (Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju / OISTAT centar Srbija) organizuje dva skupa od međunarodnog značaja u Beogradu, Novom Sadu i Subotici od 17. do 22. Septembra 2010. godine.

U okviru ovog Skupa, u ponedeljak 20. septembra od 18 časova u svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, zainteresovani će moći da prisustvuju javnim predavanjima o aktuelnim pitanjima gradnje pozorišnih objekata i novih tendencija u dizajnu svetla za pozorište o kojima će govoriti:

Luis Jansen (Holandija), pozorišni konsultant, predsednik OISTAT-a i direktor “theateradvies bv”, Majkl Remzor (SAD), profesor dizajna svetla na Stenford Univerzitetu.

OISTAT (International Organisation of Scenographers, Theatre Architects and Technicians) je međunarodno udruženje scenskih dizajnera, pozorišnih arhitekata i tehničara koja podstiče razmenu znanja, praksi, ideja, inovacija i promoviše međunarodnu saradnju profesionalaca iz brojnih oblasti vezanih za izvođačke umetnosti. Broji preko 20.000 članova iz 47 zemalja sveta i trenutno realizuje različite projekte u oblasti obrazovanja, tehnologije, scenskog dizajna, istorije, teorije, izdavaštva i arhitekture.

Digitalni pozorišni rečnik (Digital Theatre Words – DTW) je digitalna publikacija OISTAT-a koju vode Michael Ramsaur i Jerome Maeckelbergh. Reč je o usavršenoj elektronskoj verziji dragocenog OISTAT-ovog Novog pozorišnog rečnika (rečnika koji uključuje pozorišnu terminologiju iz brojnih oblasti, od scenskog dizajna do arhitekture i tehnologije). DTW će činiti preko 2000 pozorišnih termina (reči i definicije) upotpunjenih 3D renderima i jasnim opisom na 40 jezika. Pretraživanje će biti dostupno bez ikakve naknade na OISTAT-ovom višejezičnom interfejsu od juna 2011. godine.

Sastanak Izvršnog odbora OISTAT-a (Međunarodno udruženje scenskih dizajnera, pozorišnih arhitekata i tehničara) okupiće renomirane svetske stručnjake: Luis Jansen (Holandija / pozorišni konsultant, predsednik OISTAT-a); Vej-Ven Čeng (Tajvan / scenska dizajnerka); Majkl Remzor (SAD, dizajner svetla); Dankan Čeng (Tajvan, mašinski inženjer); Bert Determan (Holandija, direktor pozorišta u Roterdamu); Žerom Makelberg (Belgija, scenski dizajner); Rihard Bauer (Švedska, arhitekta); Šarka Havličkova (Češka, vizuelna umetnica).

Na Skupu uredništva Digitalnog pozorišnog rečnika, koji će biti održan u Novom Sadu na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka od 20. do 22. septembra, biće zaokružena prva faza rada na kreiranju ovog značajnog projekta u kojem preko S.Cen-a učestvuje i Srbija. Na taj način, putem DTW internet portala, od 2011. godine će u svakom trenutku svim zainteresovanim profesionalcima i studentima besplatno biti dostupan enciklopedijski rečnik pozorišnih termina na engleskom, srpskom i više od 30 drugih svetskih jezika.

Sastanke OISTAT-a u Srbiji podržali su Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Kulturni centar Beograda, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Ambasada Kraljevine Holandije.