Raspisan konkurs za Nagradu ERSTE Fondacije za društvenu integraciju 2011


07.09.2010. - 00:00
ERSTE Fondacija 1. septembra 2010. po treći put raspisuje konkurs za Nagradu ERSTE Fondacije za društvenu integraciju 2011. Ukupna vrednost novčanih nagrada iznosi 610.000 evra, a ta suma će biti dodeljena inovativnim i angažovanim projektima u oblasti društvene integracije iz 11 zemalja regiona srednje i jugoistočne Evrope, koje učestvuju na konkursu. Kako bi se na delu pokazalo da svako može da doprinese promenama, tim ERSTE Fondacije će biciklima krenuti na put dug više od 1.600 km, kroz šest zemalja, sa usputnim stanicama u 10 gradova.

Konkurs će biti otvoren do 30. novembra 2010. godine, za neprofitne organizacije, državne uprave, organizacije građanskog društva, privatne inicijative, verske zajednice i predstavnike medija koji podržavaju društvenu integraciju i aktivno učestvuju u projektima čiji je cilj podizanje javne svesti i integrisanje pripradnika nacionalnih manjina, marginalizovanih društvenih grupa i pojedinaca sa posebnim potrebama. U okviru novog ciklusa Nagrade, konkurs je proširen na četiri nove zemlje: Mađarsku, Češku, Slovačku i Moldaviju, pored sedam zemalja koje su učestvovale i u prethodnom ciklusu: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Slovenije.

Nagrada za društvenu integraciju je ustanovljena 2007. i dodeljuje se svake druge godine, sa ciljem da podstakne razvoj građanskog društva u zemljama srednje i jugoistočne Evrope. Pored toga, Nagradom se odaje javno priznanje projektima iz oblasti društvene integracije koji nastoje da donesu promene i boljitak čitavom regionu. Projekti se ocenjuju na osnovu delotvornosti i posebne koristi za društvo u celini. Izborna komisija pravi uži izbor od 100 kandidata, koje zatim ocenjuje međunarodni žiri birajući 30 finalista. Ceremonija dodele Nagrade će biti održana u Budimpešti, u junu 2011. godine.

Šta biste vi promenili?
U želji da pokažu kako obični ljudi mogu da ostvare svoje ciljeve razmišljajući na pravi način, dva člana tima ERSTE Fondacije za Nagradu za društvenu integraciju krenuće na turu biciklima kroz šest zemalja, kako bi sa nevladinim organizacijama i predstavnicima medija razgovarali o Nagradi i ohrabrili ih da se prijave na konkurs. Polazak je predviđen 8. oktobra iz Beča, a tokom naredne dve nedelje puta kroz srednju i jugoistočnu Evropu “biciklisti” ERSTE Fondacije će obići 10 gradova: Bratislavu, Peč, Osijek, Vukovar, Brčko, Beograd, Pančevo, Temišvar, Segedin i Budimpeštu.

“Svako može doprineti promenama, odnosno pojedinačnim delovanjem svakoga od nas može se pokrenuti lavina značajnih dešavanja, manjeg ili većeg obima. Ovu tezu su već dokazali pobednici prva dva ciklusa Nagrade za društvenu integraciju. Ključ uspeha leži u istinskoj posvećenosti, tako da je pitanje koje želimo da postavimo “Šta biste Vi promenili”?, rekao je Boris Marte, član Upravnog odbora ERSTE Fondacije. ”ERSTE Fondacija želi da pomogne razvoju društva koje će svim ljudima pružiti podjednake mogućnosti i u kome će oni biti spremni da preuzmu odgovornost i koriste je za opšte dobro. Svako od nas bi trebalo da doprinese ovom cilju, a Nagrada za društvenu integraciju 2011 upravo želi da podstakne i širi ovakve stavove”, dodao je Marte.

Pružanje finansijske podrške pobednicima za njihove učestale napore u oblasti razvoja društva predstavlja samo jedan deo nagrade. Osim toga, svih 100 projekata koji budu ušli u uži izbor dobiće priznanje za svoje delovanje u regionalnim okvirima, zahvaljujući podršci u radu sa medijima tokom naredne dve godine. Takođe, svi projekti iz užeg izbora postaće deo mreže koja prikazuje najbolje primere iz prakse i biće postavljeni na veb sajtu Mreže za društvenu integraciju ERSTE Fondacije: www.socialintegration.org/network.

“Nagrada se razvija iz godine u godinu, pa je tako proširen i spisak zemalja učesnica sa četiri zemlje iz prve godine konkursa na dvanaest zemalja u ciklusu 2010/2011. Na ovaj način pokušavamo da unesemo promene u proces jačanja građanskog društva u ovim zemljama. Želimo da pokrenemo dijalog i omogućimo organizacijama iz nevladinog sektora da ostvare svoje ciljeve, kako bismo pospešili društvenu inkluziju i stvaranje boljeg društva”, izjavio je Dejan Petrović, menadžer projekta Nagrade za društvenu integraciju ERSTE Fondacije.

Više informacija o Nagradi ERSTE Fondacije za društvenu integraciju i procesu prijavljivanja možete pronaći putem linka: www.integrationaward.org.

Kontakt

ERSTE Fondacija, Sektor komunikacija
Jovana Trifunović – Tel. +43 50100 15844,
E-mail: jovana.trifunovic@erstestiftung.org
Adresa: Friedrichstraße 10, A – 1010 Vienna, Austria

PR agencija ERSTE Fondacije – Executive Group
Ksenija Šiljak – Tel. +381 11 344 7270,
E-mejl: ksenija_siljak@executivegroup.co.rs
Adresa: Požarevacka 19-21, 11 000 Beograd, Srbija

ERSTE Fondacija je aktivna u regionu srednje i jugoistočne Evrope. Zajedno sa svojim partnerima, Fondacija sprovodi niz aktivnosti radi dobrobiti društva. ERSTE Fondacija je pravni naslednik prve austrijske štedionice, ”Erste oesterreichische Spar-Casse”, osnovane pre 190 godina. Dva glavna cilja kojima je ERSTE Fondacije posvećena zasnovana su na ovim istorijskim korenima: kao glavni akcionar, ERSTE Fondacija čuva budućnost ERSTE Grupe kao nezavisne kompanije i ponovo ulaže svoje dividende u aktivnosti koje promovišu opšte dobro.

Za više informacija, posetite sajt:

   www.erstestiftung.org ili
   erstestiftung.org/integration-award-apply/rs/