Prikupljanje i zbrinjavanje ambalažnog otpada pesticida – okrugli sto


13.07.2010. - 00:00
U četvrtak, 15. jula 2010. godine sa početkom u 11 časova u Zbornici Fakulteta tehničkih nauka biće održan okrugli sto na temu „PRIKUPLJANJE I ZBRINJAVANJE AMBALAŽNOG OTPADA PESTICIDA“ u organizaciji Departmana za zaštitu životne sredine i zaštite na radu.

Opasni otpadi predstavljaju jednu od najvećih opasnosti za životnu sredinu. Regulisanje ove oblasti jedan je od najznačajnijih preduslova za ulazak u Evropsku uniju. Sprovođenjem sistematskog prikupljanja i uništavanja opasnih otpada direktno se potpomaže ostvarenje višeg nivoa zdravstvene bezbednosti hrane, značajno doprinosi očuvanju životne sredine, omogućava proizvodnja zdrave hrane za izvoz i njena sertifikacija.

Program:

   Otvaranje
   Zakonske podloge na nivou Evropske unije i Srbiji
   Praksa u Nemačkoj, firma RIGK, sistem PAMIRA
   Prezentacija faznog izveštaja o rezultatima rada na Studiji o prikupljanju i zbrinjavanju ambalažnog otpada u Srbiji u okviru projekta Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine
   Diskusija

U diskusiji ce učestvovati g-din Luka Starčević (Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja), prof. dr Milan Martinov (šef katedre za Inženjerstvo biosistema FTN), savetodavne službe, emiteri ambalaže i predstavnici nemačke firme RIGK.
Činjenice govore da godišnje ima 1,100 t otpada ambalaže pesticida i 1,250 t ambalaže pesticidima tretiranog semena.

Vizija učesnika projekta je da se obezbedi postupak prikupljanja i zbrinjavanja prazne ambalaže sredstava za zaštitu bilja, pesticida, koji će omogućiti da se prikupe što veće količine te ambalaže, a da troškovi prikupljanja i zbrinjavanja budu sto niži. Pri tome postupak treba sprovesti u skladu sa važećim nacionalnim i evropskim propisima i dobrom praksom, uz najmanje negativne uticaje na životnu sredinu.