Obaveštenje za bicikliste povodom krađe


30.06.2010. - 00:00
Ispred Fakulteta tehničkih nauka na parking površini koja se nalazi pored natkrivenog parkinga za bicikla, u ponedeljak 28. juna, ukraden je jedan bicikl.

Osoba koja je izvršila krađu je snimljena pomoću sistema video nadzora, a taj snimak je predat policiji. Ukradeni bicikl nije bio adekvatno vezan i zbog toga je bio lak plen krađe. Na osnovu inspekcije parkiranih bicikla na parkingu ispred Fakulteta tehničkih nauka, utvrđeno je da čak preko 80% parkiranih bicikala nije adekvatno vezano, te da postoji realna opasnost da slična krađa bude ponovljena. Stoga, apelujemo na sve bicikliste da ozbiljno uzmu u obzir svete za adekvatno vezanje bicikla koje ćemo ovom prilikom predstaviti. Primenom ovih saveta, tj. upotrebom preporučljivih sredstva i adekvatnim načinom vezanja (obezbeđivanja) bicikla, izbeći ćete skoro svaku mogućnost krađe bicikla ispred fakulteta.

Krađe bicikla su bile veoma česte u ranijem periodu na kampusu Novosadskog univerziteta i to je bio, prema istraživanju koje je sprovedeno 2008. godine, glavni ograničavajući faktor za većinu studenata i zaposlenih da dolaze na fakultet biciklom. Posle izgradnje novog parkinga i podizanja stepena sigurnosti parkiranih bicikla i to postavljanjem 24h video nadzora i noćnog osvetljenja, kao i postavljanjem (na novom parkingu) adekvatnih držača za bicikla za koje se može vezati čitav ram i oba točka, broj studenata koji dolaze na fakultet biciklom je očigledno povećan. Takođe, ovo je prvi slučaj krađe bicikla ispred Fakulteta tehničkih nauka u poslednjih godinu dana (od vremena postavljanja video nadzora), te je fakultet rešen da uradi sve moguće sa svoje strane da predupredi buduće krađje.

Fakultet tehničkih nauka je rešen da i dalje nastavi politiku podsticanja studenta i zaposlenih da koriste bicikl za dolazak na fakultet (što je započeto projektom ’Biciklom do fakulteta’) kao da i dalje traži načine za obezbeđivanje preduslova koji su potrebni za to. Ohrabrivanjem korišćenja bicikla kao vida prevoza, želimo da pošaljemo jasnu poruku našim studentima i zaposlenima o važnosti brige o zdravlju i upražnjavanju svakodnevnih fizičkih aktivnosti, te našoj angažovanosti za stvaranje jedne humanije sredine (kampusa) u kojoj provodimo dobar deo svog vremena. Takođe, gledajući dugoročno, svesni smo činjenice o potrebi iznalaženja rešenja za ublažavanje automobilskog saobraćaja na kampusu pošto su sve očigledniji problemi sa velikim brojem parkiranih automobila, te samim tim i sa velikom frenkvencijom saobraćaja, bukom, vizuelnom degradacijom prostora i ambijenta kampusa, što može ozbiljno da ugrožava učenje i rad studenata i zaposlenih.