Mesec arhitekture


22.06.2010. - 00:00
Manifestacija „Mesec arhitekture“ se u Novom Sadu održava od 19. juna do 01. jula 2010. godine u organizaciji Društva arhitekata Novog Sada.

Imamo čast da Vas pozovemo na svečano otvaranje Salona arhitekture na kome će biti izloženi autorski radovi po tematskim područjima: urbanistički projekti i realizacije, arhitektonski projekti i realizacije, enterijer-projekti i realizacije, publicistika, naučno-stručni radovi i knjige, kompjuterska grafika i animacija, studentski radovi, u petak, 25. juna 2010. godine sa početkom u 17:30 časova u Studiu M, Pionirska 2, Novi Sad.

Salon arhitekture se otvara u okviru manifestacije “Mesec arhitekture”.

U kontinuitetu, u proteklih dvanaest godina, održava se svojevrsna smotra i prikaz našeg tekućeg, arhitektonsko – urbanističkog stvaralaštva i realizacije pod nazivom
“Mesec arhitekture” u Novom Sadu, u organizaciji Društva arhitekata Novog Sada. Složeni oblik i raznovrsni sadržaj manifestacije “MESEC ARHITEKTURE”, ima svoj nastanak i razvoj, koji se oblikovao tokom niza predhodnih godina.
Autorske izložbe i ostvarenja arhitekata i studenata arhitekture iz Novog Sada i gostiju izložbe, koja je otvorena za sve arhitekte, zadiru u davnu 1971. godinu, kada je prvi put održan Oktobarski salon Novog Sada, odnosno susret javnosti sa stvaralaštvom svih novosadskih umetnika. Svake godine, Komisija za izbor radova ovog umetničkog salona je određivala obim izložbe putem selekcije priloga od prispelih radova koji će formirati Novosadski Oktobarski salon. 1993. godine, aprila meseca, u Galeriji Matice Srpske, održani su prvi put Dani arhitekture Novog Sada i ustanovljena je samostalna manifestacija arhitekata u Novom Sadu.
Društvo arhitekata Novoga Sada je, obzirom da mogućnosti adekvatnog prikaza i zastupljenosti arhitektonskog stvaralaštva i produkcije nisu mogle biti obuhvaćene u okviru Oktobarskog salona, osnovalo Salon arhitekture. Ova manifestacija obuhvata i Salon arhitekture je prevashodno autorska izložba ostvarenja novosadskih arhitekata i studenata arhitekture, zatim arhitekata koji su stvarali u Novom Sadu, kao i gostiju po pozivu. Salon arhitekture održava se od 1999. godine. Ove godine je prijavljeno preko 60 radova u različitim kategorijama.
Uvažavajući i oslanjajući se na ovaj nastanak i razvoj značajne arhitektonske i urbanističke manifestacije u Novom Sadu, na kojoj se ogleda karakter, kultura, razvoj, zastoj i svaki vid arhitektonskog stvaranja i realizacije u prostoru našeg življenja, može se konstatovati da se i ove godine nastavlja tradicija i u tom smislu održava MESEC ARHITEKTURE 2010. u Novom Sadu
 

  • Nije moguće prikazati sliku.